Gradonačelnik pisao Novosađanima

Izvor: B92, 09.Avg.2011, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik pisao Novosađanima

Beograd -- Posle tri godine rada na mestu gradonačelnika Novog Sada, Igor Pavličić se sugrađanima obratio pismom, koje je ubačeno u sve poštanske sandučiće.

Cilj je, kako je na početku pisma na četiri strane naveo Pavličić, a prenela "Politika", da građane upozna sa rezultatima trogodišnjeg rada, ali i sa onim što je planirano do kraja mandata.

Sve to je upoređeno sa periodom vladavine radikala i gradonačelnice Maje Gojković, od 2004. do 2008. godine. Sudeći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po onome što je prikazao novosadski gradonačelnik (tekst je ilustrovan grafikonima), za vreme njegove prethodnice, u nekim segmentima važnim za razvoj urbane sredine, nije urađeno gotovo ništa.

Tako je, za vreme vlasti Maje Gojković, sa "nula" označeno: izgradnja nasipa, rekonstrukcija keja, izgradnja dva velika bulevara, sistema za zalivanje i sportskih terena.

Kako piše "Politika", zanimljivo je da ta ista Maja Gojković sa svojih pet odbornika grupe građana, i još četiri odbornika G-17 plus, vodi odborničku grupu URS u gradskom parlamentu i smatra se delom vladajuće koalicije, iako se u ranije potpisanom koalicionom sporazumu vladajućih stranaka pojavljuje samo G-17 plus.

"Da se razumemo, deo gradske vlasti predstavljaju samo ljudi iz G-17 plus, a odbornici grupe građana Maja Gojković poštuju svoje koalicione partnere, podržavaju njihove predloge i sve za šta procenimo da je neophodno da se uradi da ovaj grad ne bi potpuno bankrotirao", ističe Gojkovićeva.

Gojkovićeva: Pismo je obmana

Kad je reč o pismu, ona kaže da je to deo "izborne kampanje aktuelnog gradonačelnika" i da je "prepuno obmana".

"Ništa ne piše o stvarnom stanju, o prezaduženosti grada i javnih preduzeća, lošem stanju u komunalnom sektoru, nepotizmu prilikom zapošljavanja i deljenja funkcija, korupciji prisutnoj u javnim nabavkama, a da ne govorimo o haosu koji vlada u Skupštini grada, gde se većina obezbeđuje u četiri oka, od sednice do sednice. Što se tiče poređenja sa periodom od 2004. do 2008. godine, mogu samo da kažem da su tada u Srbiji postojala samo dva gradonačelnika – Bogdanović i Gojković, a sada postoje isto samo dva gradonačelnika – Đilas i Stevanović. Ostali nisu vredni komentara. Pavličićevo pismo mogu da poredim sa pokušajem ’apa kole’ da se poredi sa ’koka-kolom’. Valjda je važno da građani Novog Sada vide da je nešto urađeno, a ne da im neko to opisuje. Beograd otvara novi most, a Novosađani mogu samo da naprave most od papira pa da pokušaju da ga pređu. Međutim, bliže se izbori i neko će morati da vikne ’Car je go!’", kaže Gojkovićeva za "Politiku".

Od izvora bliskog gradonačelniku Igoru Pavličiću "Politika" saznaje da je on svakako planirao obraćanje sugrađanima, čim nekoliko projekata, čiju je realizaciju obećao, bude završeno.

On nije želeo da to dovodi u vezu sa navodnim početkom kampanje za mesto gradonačelnika, posebno ne u situaciji kada je neizvesno koga će DS delegirati za to mesto.

S druge strane, Pavličić se još zvanično nije izjasnio o tome koju će od dve funkcije zadržati – gradonačelnika ili poslanika u Skupštini Vojvodine. Iako je to malo verovatno, pismo građanima može biti i njegovo oproštajno sa te funkcije.

Iz opozicije, međutim, tvrde da je u pitanju čista propaganda, i to o trošku građana.

"Zloupotrebili su gradski budžet za stranačku promociju, navodeći neistine kako u prethodnom mandatu ništa kapitalno nije urađeno za grad Novi Sad, iako je većina njihovih sadašnjih investicija samo nastavak realizacije prethodno započetog", kaže funkcioner Srpske napredne stranke Đorđe Raković.

Pored opšteg pisma kojim se gradonačelnik obraća svim sugrađanima, u prigradska naselja stiglo je još jedno u kojem se, za svako naselje ponaosob, objašnjava šta je urađeno.

Kako je nezvanično potvrđeno za "Politiku", u gradskom budžetu postoji stavka koja predviđa troškove za gradonačelnikovu prepisku, odnosno, podnošenje izveštaja o radu građanima Novog Sada. Pitanje je koliko ih je to koštalo i zašto se na gradonačelnikovo pismo čekalo tri godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.