Građevinska dozvola za samo 12 dana

Izvor: Politika, 14.Avg.2013, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građevinska dozvola za samo 12 dana

Američkoj fabrici „Kuper standard” u Sremskoj Mitrovici papiri izdati posle 12, a opštinari obećavaju da ni ostali investitori neće čekati duže od 20 dana

Sremska Mitrovica – Za samo dvanaest dana, od potpisivanja ugovora o izgradnji američke fabrike kompanije „Kuper standard” u Sremskoj Mitrovici, Gradska uprava za urbanizam i stambeno-komunalne poslove grada izdala je građevinsku dozvolu, što je, kako reče Robert Kening, direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Kuper standarda”, najprijatnije iznenađenje koje je doživeo u Srbiji.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović kaže, međutim, da u ovom gradu više nema čekanja na građevinske dozvole. Slučaj dozvole za „Kuper standard” je pokazao da se sve može raditi i brže i bolje.

– „Kuper standard” je čekao građevinsku dozvolu 12 dana, ali, ja sada garantujem da će svaki novi investitor od trenutka sklapanja ugovora o izgradnji čekati papire maksimalno od 15 do 20 dana. Uprava za urbanizam i stambeno-komunalne poslove grada je osposobljena da radi brzo i da izađe u susret svakom investitoru, kaže Nedimović.

Posle „Kuper standarda” u Sremskoj Mitrovici očekuju se još dva velika investitora. Grad ima na raspolaganju tri industrijske zone opremljene  infrastrukturom – struja, voda, telefoni, kanalizacija i gas. U zoni „Jezero” investitore čeka 24 hektara građevinskog zemljišta, „Sever 1” oko 45, a „Sever 2” 15 hektara građevinskog zemljišta. Pored toga prostornim planom Grada predviđene su i industrijske zone u svim seoskim naseljima, tako da su procedure oko prodaje i dodele građevinskog zemljišta oslobođene svih opterećenja i ograničenja.

– Mi samo ubrzavamo procedure. Kad nam stigne zahtev novog investitora ne otežemo i zatežemo sa izdavanjem građevinske dozvole. Spremni smo da investitoru izdamo građevinsku dozvolu za najviše 20 dana – kaže Vlada Petković, načelnik Uprave za urbanizam i stambeno-komunalne poslove u Sremskoj Mitrovici.

Pre sedam godina kada je u Mitrovici počelo uređivanje radnih zona malo je ko očekivao da će investitori pokazati interesovanje da dođu u grad, koji je nekad bio poznati industrijski centar, a onda odjednom bukvalno ostao bez industrije, koja je privatizovana, ali i brzo uništena. Za sedam godina otvoreno je deset proizvodnih pogona sa oko 2.100 zaposlenih, a samo ove godine trebalo bi da se zaposli još oko hiljadu novih radnika.

– Kad smo formirali radne zone pre sedam godina, nismo računali da će nas zahvatiti kriza kakvu preživljavamo, pa smo računali na više investitora i zapošljavanje oko 4.000 ljudi. Kako kriza već prolazi računam da će dolaziti sve više i domaćih i stranih investitora, pa moramo biti spremni da im izađemo u susret, da se brže gradi i da ih se što više opredeli za Sremsku Mitrovicu, a to se rešava prvenstveno kratkim rokovima oko dozvola i saglasnosti, ali i stimulacija, zavisno od broja radnika – ističe gradonačelnik Nedimović.

J. Slatinac

objavljeno: 14.08.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.