Građevinari i dalje rade za minimalac koji kasni

Izvor: Radio 021, 07.Avg.2014, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građevinari i dalje rade za minimalac koji kasni

Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije upozorio je danas, povodom Dana građevinara, 8. avgusta, da je njihova egzistencija ugrožena zbog isplata minimalnih zarada koje kasne mesecima i zbog nepostojanja posebnog kolektivnog ugovora za građevinare.

"Dan građevinara ove godine dočekujemo u nepovoljnim uslovima za život i rad građevinskih radnika u Srbiji. Zarade građevinskih radnika i dalje su niže u odnosu na druge sektore i dovoljne su tek >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za pola potrošačke korpe", navedeno je u saopštenju.

Sindikat podseća da je neto zarada, bez poreza i doprinosa, u građevinarstvu u junu iznosila 37.088 dinara (u izgradnji zgrada 28.026 dinara, izgradnji ostalih građevina 40.602 dinara i specijalnim građevinskim radovima 36.909 dinara), dok je prosečna neto zarada isplaćena u junu u Srbiji bila 44.883 dinara.

Građevinski radnici u Srbiji rade "u veoma teškim uslovima, najčešće za minimalac, koji se isplaćuje sa višemesečnim zakašnjenjem". "Prekovremeni rad se ne plaća, često ni topli odbrok i regres, a radnici rade bez zaštitnih sredstava, zbog čega je u ovom sektoru najviše povreda, često sa smrtnim ishodom", upozorava se u saopštenju.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.