Izvor: Blic, 11.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građevinaca ni za lek, uskoro uvoz zanatlija

BANJALUKA - Višegodišnji trend da osnovci upisuju gimnaziju ili četvorogodišnje stručne škole preti Republici Srpskoj da ostane bez zanatlija. Procene stručnjaka su da će RS uskoro uvoziti radnu snagu, posebno zanatske struke, kao što to danas čine razvijene zemlje.



Stručnjaci upozoravaju da bi, počev od resornog ministarstva i prosvetnih radnika, uz doprinos medija, celo društvo moralo da se angažuje i stvori uslove, ali i utiče na to da osnovci upisuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zanimanja za kojima postoji potreba na tržištu rada.

Nedavno su poslodavci iz Slovenije tražili da zaposle učenike iz RS koji završavaju srednju građevinsku školu. Međutim, takvih nije bilo, jer ovaj smer zbog nezainteresovanosti srednjoškolaca niko ne upisuje.

Ministarstvo prosvete i kulture RS nedavno je saopštilo da od 100 zanimanja i 13 struka, koliko ih ima u srednjoškolskom sistemu RS, ne postoji interesovanje za 29 zanimanja i da učenici već nekoliko godina ne upisuju ove smerove. To, praktično, znači da su osnovcima omražena zanimanja betonirac, moler, zidar-staklar, hemijski tehničar... U Ministarstvu žele da što više osnovaca upisuje gimnaziju jer će kroz srednju školu „stasati i postati zreliji, tako da bi trebalo tačno da znaju koji fakultet žele da upišu".

Međutim, predsednik Saveza poslodavaca RS Damir Miljević upozorava na to kako je pogubno da se isključivo stimuliše upisivanje u opšte srednje škole. On ističe da je učenike potrebno stimulisati da upisuju srednje stručne škole za kojima postoji potreba na tržištu rada.

„Sada imamo situaciju da tranziciono društvo, kao što je naše, izvozi isključivo visokokvalifikovanu radnu snagu, kvalifikovane radnike i zanatlije, pa ih zato nema na našem tržištu. Međutim, i poslodavci iz RS isključivo traže zanatlije građevinske struke i programere koji znaju da rade ovaj posao i ne moraju da imaju fakultet, ali njih, jednostavno, nema na tržištu", rekao nam je Miljević.

Isti stav ima i predsednik Unije poslodavaca RS Milan Grubač. Kako kaže, poslednjih godina smo svedoci hiperprodukcije fakulteta skoro u svim gradovima u RS, što u principu dugoročno nudi veliki broj visokoobrazovanih ljudi. Grubač smatra da se „većina mladih ljudi školuje za smerove koji, nažalost, nisu upotrebljivi na tržištu rada".

„Pogrešno je otvarati fakultete koji nude inženjere metalske struke, jer je poslednjih godina sve učinjeno da ova struka padne na dno. Ako je već strategija razvoja ove zemlje u skladu sa ekonomskom politikom koja jasno kaže da treba razvijati industriju na bazi resursa, onda je logično da se otvore smerovi drvne industrije i turizma. O turizmu se priča kao o velikom potencijalu, pa bi zato trebalo stvarati takvu radnu snagu", istakao je Grubač. On objašnjava da bi upisna politika za srednje škole morala biti usklađena sa ekonomskom politikom i sa trenutnim potrebama u privredi.

Trgovci bez posla

U Zavodu za zapošljavanje RS kažu da su na evidenciji Biroa rada konstantno najbrojniji trgovci, prodavci, maturanti gimnazije, mašinski tehničari... Kada je reč o visokoj stručnoj spremi, diplomirani ekonomisti, pravnici, mašinski inženjeri i poljoprivrednici su uglavnom ti koji najviše traže posao. Istovremeno, Ministarstvo prosvete i kulture planira da do 20. marta ponudi novu upisnu politiku za srednje škole koja bi, bar delimično, mogla da stvori uslove i koji će doprineti rešenju ovog problema.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.