Građani sve manje koriste dozvoljeni minus

Izvor: RTS, 23.Apr.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani sve manje koriste dozvoljeni minus

Od jesenas, zaduženost građana po tekućim računima i broj onih koji koriste dozvoljeni minus blago se smanjuje. Građani su racionalni, a banke oprezne pri odobravanju minusa u uslovima svetske ekonomske krize.

Korišćenje limita po tekućim računima građana od septembra prošle godine u blagom je opadanju, izjavila je generalna direktorka sektora Narodne banke Srbije za kontrolu poslovanja banaka Svetlana Gospić.

Objašnjenje za tu tendenciju je sezonski uticaj, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << objasnila je Gospićeva, kao što je Nova godina, kada se troši više od proseka sa tekućih računa, a onda se naredniih meseci otplaćuju dospele obaveze.

Deo korišćenja minusa na tekućim računima građana iznosi oko četiri do pet odsto ukupne kreditne aktivnosti banaka prema stanovništvu, navode u NBS.

Kreditne kartice učestvuju sa oko 10 odsto u zajmovima građanima, rekla je Gospićeva i ukazala da građani koriste oko 50 odsto odobrenih minusa na tekućim računima.

Narodna banka Srbije u cilju edukacije građanima stalno skreće pažnju da korišćenje minusa na tekućim računima i kreditnih kartica treba da predstavlja rezervnu vrstu finansiranja, a ne dugoročno rešenje za finansiranje životnih potreba.

Minusi na tekućim računima građana izuzetno su skupe bankarske usluge, jer je godišnja kamata u proseku oko 25 do 26 odsto, a raspon kamata se kreće od 23 do čak 40 odsto kod nekih banaka, navela je Gospićeva.

Kod kreditnih kartica prosečna kamata se kreće oko 20 odsto, a raspon kamata je od 19 do čak 30 odsto godišnje, objašnjavaju u NBS.

Predstavnik Banke Inteza Svetlana Blagojević rekla je da izlaze u susret građanima koji ostaju bez posla, usled posledica krize, tako što nude reprogramiranje dugova nastalih usled prekoračenja minusa na tekućim računima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.