Građani sprečili iseljenje izbeglica u Ustaničkoj

Izvor: N1 televizija, 23.Jul.2018, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani sprečili iseljenje izbeglica u Ustaničkoj

Ni treći pokušaj da se iseli jedan od izbegličkih stanova u Ustaničkoj ulici u Beogradu nije uspeo. Sprečila ga je grupa aktivista koji su blokirali ulaz u zgradu, a malobrojni policajci koji su sve vreme stajali u blizini nisu ni pokušavali da uđu.

Izvor: N1

Stanari 11 stanova u toj zgradi, uglavnom izbeglice iz bivše SFRJ, i raseljeni sa Kosova, dobili su rešenja da se isele. Stanovi u kojima žive dodeljeni su izbeglicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << koje su na konkursu Komesarijata za izbeglice sakupile više bodova.

U Komesarijatu kažu da je o kriterijumima za dodelu stanova, odlučivala Uredba o stambenom zbrinjavanju izbeglica, i Zakon o izbeglicama. Jutros je trebalo da bude iseljen Dejan Lazović, koji je 1999. godine izbegao iz Peći.

Aktivista Vladimir Milenković kazao je da se ne mogu žrtvovati ljudi zarad propisa, a da svako ima pravo na krov nad glavom.

"Smatramo da niko ne sme na ulicu. Komesarijat je pokazao time da poštuje propise, ali ne da mari za ove ljude. Nećemo zbog slova na papiru da zamenarimo ljude", kazao je on i dodao da je moguće naći rešenja.

"Sve je stalo na obećanjima, svima su dali neko obećanje, koje su posle opovrgavali. Osećam se isto kao sa Kosova da bežim, napravila se panika i ujdurma, kažu da nećemo imati vremena ni stvari da iznesemo", rekao je za N1 Dejan Lazović, čije iseljenje je danas sprečeno.

Ključevi su za sada ostali kod Dejana. Međutim, oni su na konkursu Komesarijata za izbeglice dodeljeni Mihailu i Anki Oluić, izbeglicama Iz Hrvatske.

“Ja sam pod kirijom, a vi ste u stanu koji pripada meni. I ja ću vas tužiti da mi nadoknadite svu štetu za ove dve godine. Pre dve godine smo dobili taj stan”, poručila je Lazoviću Anka Oluić.

Na istom konkursu dodeljeno je još 15 stanova u zgradi u Ustaničkoj, u koje su se tokom 2008. i 2009. uselile izbeglice iz bivše Jugoslavije i sa Kosova. Od 2016. godine kada je završen konkurs Komesarijata za izbeglice samo četiri stana su dobrovoljno napuštena.

Petar Anđić iz Komesarijata za izbeglice obećava da niko neće biti nasilno izbačen na ulicu.

“S druge strane mi svakako moramo da vodimo računa i onim izbeglicama koje poštujući propise ove države, na zakonit način, žele da ostvare svoje pravo na stambenu jedinicu. Porodice koje imaju nastradale članove domaćinstva, invalide, bolesnu decu”, poručuje on.

Odgovarajući na pitanje o kriterijumima u vezi sa pravom na stan, Anđić kaže da su kriterijumi ugroženosti jasno definisani Zakonom o izbeglicama i Uredbom o stambenom zbrinjavanju izbeglica.

"Javni poziv, kojim je obuhvaćeno i ove stambene jedinice u Ustaničkoj ulici, okončan je 2016. U sklopu tog javnog poziva bilo je žalbenih postupaka i upravnih sporova. Mi smo i licima koja bespravno borave omogućili da ravnopravno učestvuju na javnom pozivu, neke porodice su se prijavile, neke nisu", objašnjava on.

Anđić naglašava da su predmetni stanovi namenjeni isključivo izbeglicama iz bivših republika SFRJ, ali ne i ineterno raseljnim licima sa Kosova i Metohija.

"A izvestan broj onih koji treba da se isele su upravo interno raseljena lica sa Kosova i Metohije. Mi smo i prošli put obećali da se neće primenjivati sila, ali se mora voditi računa i o izbeglicama koje na zakonit način žele da ostvare pravo na stambenu jedinicu", kaže on.

Anđić dodaje da su osobe koje treba da se isele odbijale mogućnost da budu smešteni u delu kasarne u Obrenovcu, gde su smešteni migranti i gde, kako kaže, borave i porodice pojedinih oficira Vojske Srbije.

Rok za iseljenje svih stanova je 10. avgust. Dok se vagaju nesreće koje odlučuju ko je ugroženiji, i traži rešenje za one kojima propisi ne daju za pravo da ostanu u Ustaničkoj, stanovi čiji su se ilegalni stanari dobrovoljno iselili pre pet meseci, i dalje neuseljeni čekaju one koji su ih dobili na konkursu.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Građani sprečili iseljenje izbeglica iz stanova u Ustaničkoj

Izvor: Radio 021, 23.Jul.2018

Desetine građana okupilo se u Ustaničkoj ulici 224 u Beogradu kako bi sprečila za danas zakazano iseljenje izbeglica, sadašnjih stanara...Komesarijat za izbeglice najavio je prethodno useljavanje izbegličkih porodica kojima su stanovi dodeljeni konkursom, i iseljenje sadašnjih stanara, takođe...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.