Građani pružaju podršku Karadžiću

Izvor: Vesti-online.com, 03.Mar.2010, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani pružaju podršku Karadžiću

Grupa organizacija civilnog društva zatražila je danas od najviših organa vlasti Srbije da se državnom sekretaru Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marku Karadžiću obezbedi zaštita i svi potrebni uslovi koji su mu neophodni za nastavak rada na zaštiti i promociji ljudskih prava.

Zatraženo je da se bez odlaganja ispitaju Karadžićevi navodi da se psihički zlostavlja i ponižava s ciljem ugrožavanja dostojanstva i integriteta u proteklih nekoliko meseci i okonča >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << praksa omalovažavajućeg postupanja i opstrukcije rada državnih službenika i funkcionera koji se zalažu za poštovanje ljudskih prava.

''Politička odgovornost je na ministru za ljudska i manjinska prava Svetozaru Čipliću, koji je bio dužan da zaštiti svog funkcionera i da se sam uzdrži od neprijateljskog postupanja prema njemu'', navedeno je u saopštenju, uz zahtev Vladi da Karadžiću bez odlaganja obezbedi "zaštitu od svake vrste šikanoznog postupanja i zastrašivanja".

Karadžić kao moguće razloge za ovakvo protivzakonito postupanje navodi svoje izjave o genocidu u Srebrenici i podršku Zakonu protiv diskriminacije, a nekoliko puta mu je najozbiljnije bila ugrožena lična bezbednost - kada su mu pretili smrću aprila 2009. i kada mu je obijen stan početkom 2010., navedeno je u saopštenju.

Karadžić je 2. marta zatražio od Čiplića da mu omogući da "učestvuje u radu ministarstva", podsećajući da mu je pre izvesnog vremena uručena odluka kojom se njegov rad svodi na praćenje pravnih akata i navodeći da, iako jedini u ministarstvu ima magistraturu iz oblasti ljudskih prava, faktički zabranjeno da radi svoj posao.

Ministarstvo je odbacilo optužbe Karadžića, jer "ne odgovaraju stvarnim odnosima u ministarstvu, procesima koji se u njemu odvijaju, niti načinu rada" , navodeći da "niko od zaposlenih, nezavisno od svoje formalne pozicije, nijednim povodom, nije bio sprečen ili ometen da iznese svoje mišljenje, niti je zbog toga trpeo bilo kakvu negativnu posledicu".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.