Građani pozivaju na smirenost u etnički mešovitim opštinama

Izvor: Southeast European Times, 01.Apr.2013, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani pozivaju na smirenost u etnički mešovitim opštinama

Zvaničnici u etnički mešovitim opštinama ulažu napore da drže nacionalizam pod kontrolom.

01/04/2013

Aleksandar Pavlevski for Southeast European Times iz Skoplja -- 1.4.2013.

Nakon što su nedavno održani lokalni izbori povećali etničke tenzije u makedonskim opštinama Struga i Kičevo, i građani i eksperti pozivaju na smirenost i ponovno uspostavljanje suživota između Makedonaca i Albanaca.

U obe opštine su Albanci većina od 2004. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << godine, kada su Zakonom o teritorijalnoj organizaciji povučene nove opštinske granice. Novi gradonačelnik Kičeva Fatmir Dehari vodio je kampanju za izbore 24. marta postavljanjem svojih fotografija iz 2001. godine na kojima je u uniformi i nosi pušku AK-47.

„Makedonci se strahuju da će [izborni] rezultati ugroziti teritorijalni integritet Makedonije. Novi gradonačelnik Kičeva Dehаri pobedio je uvrstivši u kampanju upravo cilj stvaranja velike albanske države“, rekao je Vladimir Bozinovski, analitičar Instituta za demokratiju u Skoplju, u izjavi za SETimes.

„Stanovnici Kičeva očekuju da novi gradonačelnik ima jednak odnos prema svim građanima ... bez obzira na njihovo etničko poreklo“, rekao je stanovnik Kičeva Igor Minoski za SETimes.

Kampanja je sprovedena uz naglašeni nacionalistički sentiment između Makedonaca i Albanaca, kaže stanovnica Kičeva Vera Todevska (54).

„Mnogi od nas bili su iznenađeni, ali i ohrabreni što su se makedonske vladajuće i opozicione stranke, koje su veliki rivali, prvi put ujedinile da postignu pobedu. Ali, njih su nadjačale albanske stranke koje su se obraćale etničkim Turcima i Romima, kao i albanskoj dijaspori“, rekla je Todevska za SETimes.

Opozicioni poslanik Bekim Fezliju iz Demokratske partije Albanaca „potpalio“ je atmosferu intervjuom bugarskoj bTV kojim je podržao etnički čiste opštine.

„Ili ćemo mi izbaciti njih [Makedonce] ili će oni izbaciti nas. Možda ima mesta tamo kod vas [u Bugarskoj]?“ rekao je Fazliju.

Ta izjava izazvala je oluju u medijima, podstičući zahteve za zaustavljanje govora mržnje, te pozive mnogih građana, civilnog društva i komentatora da se pokaže dobra volja sa obe strane.

„Takve izjave su neprihvatljive i političari treba da se ponašaju mudrije, umesto što pokušavaju da dobiju jeftine političke poene“, rekao je zaSETimesprofesor Univerziteta u Bitolju Jove Kekenovski.

Ali, neki analitičari kažu da mir može da se ostvari.

„Ako se poštuju ustav i zakoni, u Kičevu neće biti problema. Zakonodavna grana vlasti ipak ima načina da sankcioniše sve potencijalne prestupe“, rekao je profesor Univerziteta u Bitolju Jove Kekenovski zaSETimes.

Kekenovski je dodao da će Makedonci biti mirniji jer gradske skupštine i Struge i Kičeva sada imaju više makedonskih odbornika. Zajedno sa svojim albanskim kolegama, oni će bolje nadzirati rad novih gradonačelnika.

„Etničke podele moraju da se ostave u prošlosti, a [građani] se već okreću budućnosti“, rekao je Kekenovski.

Euforija pobednika u Kičevu i nezadovoljstvo onih koji su izgubili su razumljivi, kaže profesor Državnog univerziteta u Tetovu Imer Ismaili. Etničke tenzije su rezultat politike koja je podelila građane na osnovu etničke pripadnosti -- što zvaničnici treba da prevaziđu, ukazao je on.

„Ali, političari treba da probaju da sprečavaju uzroke podele umesto da ih kasnije ispravljaju“, rekao je Ismaili za SETimes.

Ako postoji malo dobre volje, ističe Klekovski, i ako relevantni politički akteri usvoje dominantan model funkcionisanja, život u etnički mešovitim opštinama biće kao i u svim drugim.

„U Gostivaru je gradonačelnik napravio mudar politički korak udružujući se sa strankom Turaka i opozicionom strankom NSDP. U Gostivaru su Makedonci ostali direktori škola, a ako je došlo do preimenovanja ulica nova imena nisu imena boraca OVK, nego međusobno prihvatljivi nazivi poput 'Bratstva' ili 'Gostivara'“, objašnjava Klekovski u izjavi zaSETimes.

Kako će nastojanja novoizabranih zvaničnika pomoći u ponovnom uspostavljanju suživota u opštinama sa većinskim albanskim stanovništvom? Doprinesite diskusiji svojim komentarom.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.