Građani najčešće podmićuju lekare, policajce,službenike...

Izvor: Politika, 25.Maj.2010, 00:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani najčešće podmićuju lekare, policajce,službenike...

Najkorumpiranije institucije po mišljenju građana su političke partije, sudstvo i zdravstvo, advokatura i Vlada Srbije, pokazuje istraživanje „Media Galupa”

Gotovo 90 odsto građana smatra da je korupcija uobičajena u Srbiji, 45 odsto misli da će nivo korupcije ostati isti u narednih godinu dana, dok 61 odsto veruje da novi antikorupcijski zakoni neće rešiti ovaj veliki društveni problem. Istraživanje agencije „Media galup”, u kojem je učestvovalo 1.014 ispitanika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << starijih od 18 godina, pokazalo je da građani korupciju stavljaju na četvrto mesto među najvećim društvenim problemima, posle nezaposlenosti, siromaštva i niskih plata.

Rezultati ovog istraživanja biće predstavljeni danas na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, zbog čega Zorana Marković, predsednica Agencije za borbu protiv korupcije i Srbobran Branković, direktor „Media Galupa” nisu hteli da za „Politiku” komentarišu ove podatke.

Najkorumpiranije institucije po mišljenju građana su političke partije (80 odsto), sudstvo i zdravstvo, po 70 odsto, advokatura i Vlada Srbije, po 66 odsto. Koliko građani imaju poverenja u političke partije govori i podatak da 82 odsto ispitanika politički život vidi kao sferu u kojoj je korupcija najviše prisutna. Njih 87 odsto veruje da političari ne žele da se zaista obračunaju sa korupcijom, jer od nje imaju koristi. Građani ne gaje previše nade da će se negativne statistike ubrzo promeniti: većina je mišljenja da su ključna tela za borbu protiv korupcije najviše korumpirana, a da nevladin sektor nije dovoljno jak da se izbori sa ovim problemom. U odnosu na prethodna ispitivanja, manji broj građana sada navodi zdravstvo kao najkorumpiraniji sektor, ali je zato više onih koji uočavaju korupciju u vojnom i poslovnom sektoru.

Korupcija nije nepoznanica stanovnicima Srbije: svaki treći ispitanik navodi da je neko iz njegove okoline, rođak ili prijatelj, dao mito u prethodna tri meseca. Mito se najčešće daje lekarima (54 odsto), policajcima (19 odsto), zaposlenima u državnoj upravi (10 odsto). Iako 50 odsto ispitanika opštinske službenike vidi kao korumpirane, 42 odsto njih ima za to „opravdanje” – mito je jedini način da oni prežive pošto imaju male plate. Najviše učesnika u istraživanju, 37 odsto, pokušali bi da izbegnu davanje mita u slučaju da im ga neko zatraži, ali 20 odsto njih bi platili kada bi imali novac. Prosečan iznos kojim su građani Srbije podmićivali je 169 evra – u gradskim sredinama, na primer, ta svota se kreće od 100 do 300 evra. Žrtve korupcije su obični građani, a da je elita zaštićena veruje 87 odsto ispitanika.

Istraživanje, u okviru UNDP projekta „Podrška Vladi Srbije u suzbijanju korupcije i implementacija antikorupcijske strategije”, rađeno je u dva navrata: u oktobru 2009. i u martu 2010. godine. U odnosu na prvi talas ispitivanja, ovaj poslednji pokazao je manje optimizma: porastao je broj građana koji misle da je nivo korupcije povećan (45 odsto), za pet odsto je manji broj onih koji smatraju da će se nivo korupcije smanjiti u narednih godinu dana. Većina ih, takođe, smatra da se Srbija kreće u pogrešnom smeru (67 odsto), 38 odsto finansijsku situaciju opisuje kao lošu, a više od polovine primećuje da im se finansijska situacija pogoršala. Zabrinjavaju i podaci da je veća učestalost davanja mita nego lane, kao i da bi u odnosu na prethodno istraživanje manje ispitanika slučajeve korupcije prijavilo nadležnim organima.

J. Čalija

[objavljeno: 25.05.2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.