Građani koji nemaju vodu prekinuli blokadu puta

Izvor: B92, 20.Jul.2015, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani koji nemaju vodu prekinuli blokadu puta

Stanovnici podavalskih nasilja kod Beograda, koji nemaju vode već nekoliko dana, danas su od 17 sati do 21.30 blokrali Avalski put.

Javno komunalno preduzeće "Beogradski vodovod i kanalizacije" i stanovnici Zuca, koji su protestvovali na Kragujevačkom putu, postigli su večeras dogovor da se uspostavi ravnomerno snabdevanje vodom gornjeg i donjeg dela naselja u trajanju od po 12 sati dnevno kako bi svi stanovnici imali vodu.

Saobraćaj na Kragujevačkom putu ponovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << normalno funkciniše.

Generalni direktor Beogradskog vodovoda i kanalizacije Svetozar Veselinović u izjavi dostavljenoj medijima rekao je da ni posle višesatnih pregovora, nažalost, stanovnici donjeg i gornjeg dela naselja nisu mogli da se sami dogovore da oni koji žive u nižim delovima štede vodu i ne zalivaju bašte, kako bi oni koji žive u višim delovima naselja takodje imali vodu za piće i elementarne potrebe.

"S obzirom da sami stanovnici nisu postigli dogovor, predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić, predsednik mesne zajednice i ja kao direktor JKP 'Beogradski vodovod i kanalizacija' predložili smo gradjanima koji nemaju vodu, da se dok bude trajalo stanje velikih vrućina, svaki deo naselja naizmenično snabdeva na po 12 sati", rekao je Veselinović.

Oni su to, kako je naveo, prihvatili i u 21.30 sati su se povukli sa saobraćajnice koju su blokirali tokom dana.

"Za ovakvu odluku dobili smo saglasnost rukovodstva Skupštine grada", napomenuo je generalni direktor JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija".

On je naglasio da je gradjane obavestio da će JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija" predložiti Skupštini grada Beograda da se hitno izmene propisi o komunalnom redu kako bi se, kada se proglasi crveni meteo alarm, stvorio pravni osnov da budu kažnjeni oni koji vrše zloupotrebe i neracionalno koriste vodu za piće tako što zalivaju bašte i travnjake.

"Crveni meteo alarm znači da su temperature ekstremno visoke i u takvoj situaciji svi moramo da se ponašamo primereno i da štedimo vodu, a oni koji to ne žele da čine, treba da budu sankcionisani", naglaiso je on.

Izmena propisa omogućiće komunalnim policajcima kontrolisanje nenamenskog trošenja vode, jer dolazi do očiglednih zloupotreba koje moraju biti sankcionisane, dodoa je Veselinović.

On je apelovao na stanovnike prigradskih delova grada da učine sve kako bi se sprečilo neracionalno trošenje vode i tako omoguće svim korisnicima optimalno snabdevanje dok traje stanje crvenog meteo alarma.

Ponovio je poziv gradjanima Beograda da u ovako ekstremnim situacijama misle na svoje komšije koji žive u višim delovima grada i pokažu elementarnu solidarnost.

Preduzece "Beogradski vodovod i kanalizacija" ranije danas je apelovalo na stanovništvo da vodom iz vodovoda ne zaliva useve i zelenilo, da ne puni bazene i ne rashladjuje pločnike, jer u pojedinim rubnim područjima Beograda ima poremecaja u snabdevanju vodom.

Najkritičnije je u podavalskim naseljima Pinosava, Beli Potok, Zuce, Ripanj, Leštani, Vinča, Vrčin, a od juče i u Barajevu, navodio se u saopštenju.

Tokom blokade nije bilo incidenata, a sve vreme su puštana vozila sa decom, starim i bolesnim licima i trudnicama.

.

.

.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Građani blokirali Avalski put jer nemaju vode

Izvor: RTS, 20.Jul.2015

U beogradskim prigradskim naseljima Pinosava, Beli Potok, Ripanj, Leštani, Šuplja Stena kritično je zbog nestašice vode. Situaciju otežava i to što nema dovoljno cisterni s vodom. Nezadovoljni građani blokirali su Avalski put. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.