Izvor: Blic, 27.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani daju 42 milijarde dinara za plate činovnicima

Građani daju 42 milijarde dinara za plate činovnicima

U Srbiji trenutno postoji skoro 30.000 državnih činovnika, ne računajući zaposlene u vojsci i policiji, za čije plate građani godišnje izdvajaju čak 42 milijarde dinara. To znači da svaki od šest miliona i šesto hiljada punoletnih građana Srbije, sudeći prema izmenama i dopunama budžeta Republike Srbije, za funkcionisanje državnog aparata iz svog džepa izvadi 6.431 dinar, zvanični su podaci su do kojih je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 'Blic' došao.

Malo ili mnogo? Da li možemo imati efikasniju upravu?

Osim činjenice da prosečnom građaninu Srbije trebaju čelični živci i gomile papira koje mora da nabavi kada želi da reši bilo koji iole važniji administrativni problem, nema konkretnih podataka o tome koliko je naša državna uprava efikasna.

'Blicu' je iz Vlade Srbije dostavljen podatak iz septembra 2005. godine, koji govori o tome je državni hleb jelo 27.799 činovnika, i to ne računajući broj zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu odbrane i u Bezbednosno-informativnoj agenciji. Upućeni tvrde da u samo u MUP Srbije ima oko 45.000 zaposlenih, dok ni odbrana ne stoji ništa slabije, pa bi cifra državne uprave mogla da se popne i do 100.000 službenika. Vlada je ove godine samo za plate u vojsci i policiji izdvojila 28 milijardi dinara.

Međutim, pozabavimo se brojem činovnika. Zaduženi za kadrovske poslove u Vladi tvrde da srpska administracija spada u manje administracije.

- Naročito kada se uporedi sa, recimo, Irskom, koja ima oko 30.000 službenika, a ima nešto više od četiri miliona stanovnika - rekao je naš sagovornik iz Vlade, koji je želeo da ostane anoniman, ali je izostavio činjenicu da u broj zaposlenih nisu uračunati pripadnici MUP, vojske i BIA, a oni su jedni od najvećih korisnika budžeta Srbije.

Po preuzimanju mandata od Vlade Zorana Živkovića, Vojislav Koštunica i njegovi članovi kabineta zatekli su u martu 2004. godine 26.810 zaposlenih. U toku 2005. ministarstvo državne i lokalne samouprave počelo je projekat racionalizacije, pa je broj zaposlenih pao na 23.868. U junu 2005. je otpušteno oko 2.900 zaposlenih u državnoj upravi. Međutim, posle raspada državne zajednice sa Crnom Gorom došlo je do povećanja broja zaposlenih. Prelaskom Ministarstva spoljnih poslova, odbrane i posebnih organizacija broj zaposlenih se popeo na 27.799.

Na pitanje koliko pomoćnika, zamenika ministara, sekretara i sekretarica, vozača, kafe kuvarica i drugog osoblja radi u državnoj upravi, iz Vlade smo dobili odgovor da 'Centralna kadrovska evidencija nije uspostavila informatički sistem, ali da se to očekuje do kraja godine'. Toliko o efikasnosti ovog aparata.

Tek kada se utvrdi koliko Srbiji treba policajaca, carinika i poreskih inspektora, može da se počne sa racionalizacijom državne uprave, tvrdi za 'Blic' Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja.

- Takve strateške odluke nema i kako onda možemo da govorimo o ozbiljnom reformisanju. Pored toga, moramo da vidimo da li je bolje da imamo upravu koja za iste pare daje više ili upravu koja malo više košta, ali daje mnogo više rezultata - kaže Šabić.

Za razliku od centralne uprave, podaci o efikasnosti opština postoje. Opštinske uprave su preglomazne i neefikasne, utvrdilo je prošlogodišnje istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID). Po njemu, skoro svaka opštinska uprava u Srbiji ima bar dva ili tri puta više zaposlenih.

- Evropski standard je da na svakih 1.000 stanovnika neke opštine ide jedan zaposleni u upravi. Mi ni taj uslov ne možemo da ispunimo, a kamoli uslove EU, koja je uvela prošle godine i povećala taj broj. Sada ide činovnik na 3.000 nastanjenih u jednoj opštini. Ovde su uprave na lokalnom nivou tri puta veće i naročito je vidljivo uvećanje od 2002. godine - kaže Katarina Simić iz CeSID.

Kao izuzetak od ovog pravila Simićeva je navela opštinu Novi Beograd, koja ima 238 zaposlenih, a po standardima EU imala bi pravo na 240 zaposlenih.

N. M. Jovanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.