Građani će prvo dobiti akcije NIS-a

Izvor: RTS, 14.Jan.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani će prvo dobiti akcije NIS-a

Državni sekretar u ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio da bi tokom ove godine građani trebalo da dobiju besplatne akcije "NIS-a" i "Galenike". Ograđujući se ponovio je procene Ministarstva ekonomije da će građani dobiti u proseku 1.000 evra, jer će krajnja cena zavisiti od okolnosti na tržištu.

Državni sekretar u ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je  da bi tokom ove godine građani trebalo da dobiju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << besplatne akcije "NIS-a" i "Galenike".

"Akcije NIS-a trebalo bi prve da se podele građanima, odnosno šest meseci od momenta privatizacije", podsetio je Ćirić i najavio da će za "Galeniku" u trećem kvartalu ove godine biti objavljen tender.

Procene Ministarstva ekonomije je da će građani dobiti u proseku 1.000 evra, ali se donekle i ogradio, istakavši da krajnja cena zavisi od okolnosti na tržištu i od poslovanja i ostvarivanja dobiti u šest javnih preduzeća čije će akcije biti besplatno podeljene.

Ćirić je naveo da se očekuje da samo od prodaje preduzeća iz Privatizacionog registra građani dobiju uplate na svoje račune koje će se kretati u iznosu od 80 do 100 evra.

Sumu od oko 1.000 evra dobiće svako od prijavljenih građana, koji ima pravo na besplatne akcije, ali tek na kraju procesa privatizacije svih preduzeća, gde su osim "NIS-a" i "Galenike" još i "Telekom Srbija", "Jat ervejz", "Aerodrom Beograd" i "EPS".

Očekuje i da će do aprila privatizacioni savetnik za "Telekom" izaći sa strategijom privatizacije tog preduzeća ali i ocenjuje da akcije te kompanije građani sigurno neće dobiti u ovoj godini, već je realnije da to bude 2010., što se očekuje i za akcije "Aerodroma Beograd".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.