Građani ZBUNJENO GLEDALI U NEBO, šta je to PADALO NA NOVOM BEOGRADU? Stručnjaci otkrili MISTERIJU (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jan.2020, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani ZBUNJENO GLEDALI U NEBO, šta je to PADALO NA NOVOM BEOGRADU? Stručnjaci otkrili MISTERIJU (VIDEO)

Nesvakidašnja situacija.

Novobeograđani koji su sinoć odlučili da prošetaju komšilukom obradovali su se u jednom trenutku pomislivši da je počeo da pada sneg. Međutim, romantična slika koju donose snežne pahulje brzo je prekinuta, nakon što su shvatili da razloga za radovanje nema.

- Nije sneg, više izgleda kao neka prašina, nije mi ruka mokra - komentarisali su začuđeni građani, dok su pokušavali da utvrde o kakvoj je to misterioznoj padavini reč. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Naime, svedoci smo da je prestonica u prethodnih nekoliko dana, gotovo čitavog dana obavijena maglom, koja je naročito gusta u večernjim časovima, vidljivost je značajno smanjena, a disanje otežano.

Pored toga, indeks zagađenja je ogroman i vazduh u prestonici je, prema svim merenjima, veoma nezdrav.

Misteriju su, međutim, razjasnili stručnjaci. U pitanju je industrijski ili prljavi sneg. Predstavlja specifičnu meteorološku pojavu koju možemo primetiti kada je vazduh veoma zagađen i nastaje na poseban način.

Vraćamo se sa treninga, upalim farove i ovo u vazduhu..., ali nije sneg ili rosa. Neka prašina. #Beograd pic.twitter.com/AmOszgGgdl

— Milos Stanic (@shorin011) January 14, 2020

- Sve zavisi od količine aerosola koja bi "poslužila" kao jezgra nukleacije, koja bi kasnije uz pomoć prehlađenih kapljica iz magle i niske oblačnosti narasla do snežnih pahuljica. Količina aerosola značajno varira i na malim rastojanjima, a najveća je tamo gde je vazduh najzagađeniji.

Kada je reč o samom izrazu "industrijski sneg", iako nije zvaničan naziv, odomaćio se u meteorološkim krugovima i ima opravdanja u fizičkim procesima koji su povezani sa njim.

Pojava industriskog snega zabeležena je, kako saznajemo, i u Smederevu, koji je jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom prethodnih dana.

Izgleda da ćemo prvi sneg morati još malo da pričekamo, a s obzirom da meteorolozi najavljuju gustu maglu i za naredne dane, pa ćemo verovatno još neko vreme imati priluku da gledamo samo industrijski sneg.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.