Građani Tunisa i svetski čelnici se opraštaju od predsednika Esebsija

Izvor: B92, 27.Jul.2019, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Tunisa i svetski čelnici se opraštaju od predsednika Esebsija

Tunis -- Građani Tunisa i svetski čelnici opraštaju se od prvog demokratski izabranog predsednika zemlje, Bežija Kaida Esebsija, koji je umro u 92. godini.

Njegova smrt ostavila je zemlju pred novom političkom neizvesnošću

Esebsi je umro u četvtak ujutro u vojnoj bolnici u Tunisu gde je prethodne noći bio prebačen.

Hiljade ljudi, neki od kojih su otvoreno plakali, izašlo je da stoji duž puta kojim će proći pogrebna povorka i puta kojim je prevezen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kovčeg sa telom predsednika do predsedničke palate. Uzvikivali su "Nek dugo živi Tunis" i mahali crveno belim zastavama zemlje.

Kralj Španije, predsednik Francuske i emir Katara bili su medju nekoliko svetskih vodja koji su prisustvovali pogrebnoj ceremoniji u Tunisu u predsedničkoj palati. Vanredne bezbednosne mere uvedene su posle pretnji vezanih za ekstremističku grupu Islamska država. Put dug 20 kilometara kojim prolazi pogrebna povorka zatvoren je za saobraćaj, od predsedničke palate do groblja Dželaz na drugoj strani grada.

Esebsi je pobedio na prvim slobodnim izborima u zemji posle pobunje 2011. godine koja je dovela demokratiju i pokrenula pobune širom arapskog sveta.

Posle njegove smrti i prema ustavu mesto prelaznog predsednika preuzeo je predsednik parlamenta Mohamed Enaser, do novih izbora 15. septembra. ; Enaser je u govoru hvalio Esebsija zbog odbrane vrednosti slobode, zakona i ugleda države, i nastojanja da prevladaju dijalog, konsenzus i mirna tranzicija. ;

"Ostaćete uz nas kao simbol i uzor", rekao je Enaser, i obećao da će slediti demokratski put. ;

Esebsi je vidjen kao ujedinjiteljska figura posle pobune 2011. godine, mada nije uspeo da izvuče Tunis iz ekonomskih teškoća ili da zaustavi povremene ekstremističke napade, navodi AP. ;

Medjunarodni govornici su rekli da njegova smrt predstavlja gubitak za arapsko-muslimanski svet i region Sredozemlja. ;

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je izgubio "prijatelja" smrću Esebsija. Esebsi je bio simbol generacije koja je odbacila francusku vladavinu 1950-ih ali Tunis je zadržao bliske ekonomske i kulturne veze sa Francuskom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.