Građani Srbije lane donirali 27,3 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2019, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Srbije lane donirali 27,3 miliona evra

U toku prošle godine građani i kompanije donirali su ustanovama i pojedincima 27,3 miliona evra, uprkos svim preprekama, kao što je naplata PDV na donacije, pokazala je analiza Fondacije "Katalist Balkans".

"Srbija je dala 2018. godine 27,3miliona evra za donacije. To je impresivna cifra uz sve moguće opstrukcije, kao što je plaćanje poreza na doniran novac", rekla je direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj (USAID) Šenli Pinčoti.

Kako kaže, Srbijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vlada duh dobročinstva.

"Ovde kada se ode na kafu ili ručak ljudi se svađaju ko će da plati. To o vama kao narodu puno govori i to je sve dobra osnova za dalja filantropska dela. Imate donatorske aplikacije za telefon, kao što su 'Pruži korak' i 'Donacija', koje omogućavaju korisnicima da na jednostavan način putem telefona daju novac", istakla je direktorka USAID-a.

Konferenciju o filantropiji "Zajedno za snažniju zajednicu" organizovala je Trag fondacija. Izvršna direktorka Biljana Dakić Đorđević ukazala je da nakon "dužeg perioda zagovaranja" poreska uprava objavila obavezujuće uputstvo za ostvarivanje poreskih olakšica za donatore. Olakšice za doniranje viškova hrane, za kriterijume oslobađanja donacija od poreza, stvaranje stimulativnog okruženja za davanje građana...

"Srbija je jedna od retkih zemalja u okruženju koja još nema podsticaj za davanje građana", rekla je Dakić Đorđević.

Na nedavnoj sednici Vlade usvojene su izmene Zakona o porezu na dohodak građana, rekla je ministarka bez portfelja, Slavica Đukić Dejanović.

"Izmene definišu povećanje neoporezivog iznosa stipendija učenika i studenata i sada je taj neoporezivi iznos utrostručen. Uskoro očekujemo da izmene Zakona budu usvojene i u Skupštini, kako bi omogućile veće ulaganje upravo za obrazovanje naših najtalentovanijih đaka", kazala je Đukić Dejanović.

Jedna od značajnih aktivnosti je i formiranje radne grupe za unapređenje zakonskog okvira za doniranja viška hrane, kako bi se poboljšao status najsiromašnijih slojeva. Svrha je, kako kaže ministarka, pomoć krajnjim potrošačima kao primaocima hrane, sprečavanje i uništavanje i smanjenje otpada, a i zaštita životne sredine.

"Ciljevi su jednostavni, okončati glad", poručila je Đukić Dejanović.

Na konferenciji o filantropiji učestvovali su i Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, "Katalist Balkans", SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.