Gradić Proermel mora da ukloni spomenik posvećen Jovanu Pavlu II

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Maj.2015, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradić Proermel mora da ukloni spomenik posvećen Jovanu Pavlu II

PROERMEL - Francuski sud naložio je vlastima jednog gradića na zapadu zemlje da uklone spomenik podignut u čast pokojnog poglavara Rimokatoličke crkve, pape Jovana Pavla II, jer je prekršen zakon o sekularnosti.

Bronzani spomenik, postavljen 2006. godine u bretonskom gradiću Ploermel, sastoji se od statue pape na postolju okruženom krstom, ukupne visine od osam metara.

"Postavljanjem tako velikog spomenika prekršen je Ustav koji naglašava sekularnost Francuske, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i zakon iz 1905. godine prema kojem je crkva odvojena od države", navodi se u sudskoj odluci.

Sud je dodao da spomenik treba da bude uklonjen u roku od šest mjeseci.

Od kada je postavljen spomenik Jovanu Pavlu na gradskom trgu, koji sada nosi ime po pokojnom papi, ne prestaju polemike o toj statui.

Statua je djelo ruskog umjetnika Zuraba Ceretija, koji je spomenik poklonio gradu. Protivnici spomenika su optužili gradsku vlast da je upotrijebila državni novac za izgradnju postolja i inauguraciju vjerskog spomenika, donosi Blic.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.