Gradi se marina na Tisi u Bečeju

Izvor: RTS, 30.Jul.2019, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradi se marina na Tisi u Bečeju

Nove marine na Tisi dobiće Čongrad, Alđe i Bečej, u okviru prekogranične saradnje Srbije i Mađarske. Ideja je da se ovi gradovi povežu plovnim putem, ali i da se ljubiteljima nautike omogući da rekom dođu na najznačajnije turističke manifestacije u gradovima pored Tise.
Dušan Petrović već četrdeset godina ima čamac na Tisi, za koji uz godišnju registraciju plaća i 360 dinara za mesto uz obalu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kojih na ovom delu Tise više nema slobodnih. Ako bi neko od gostiju, nautičara želeo da pristane i provede neki dan u Bečeju ne bi imao gde da smesti čamac.

"Jedino tamo na onom prostoru tamo, gde su očistili to, ali to na kratko", kaže Dušan Petrović. "Ne može na dugačko da ostane. Da parkira i da bude tu godinu dana. Samo na kratko, to je dva-tri sata, četiri."
Da bi rešili problem u Bečeju grade marinu dugu 84 metra. Bečej će tako biti stanica na Tiskom putu, kojim se uzvodno do Čongrada može obići deset gradova.
"Projektovani kapacitet marine su četrdeset plovila u isto vreme", objašnjava Nemanja Karapandžić, Turistička organizacija Bečej, "Naravno da mogu da pristanu i veći brodovi, ali onda može samo jedan ili dva."
U varošici Alđe u Mađarskoj, već su izgradili marinu sličnu onoj koju treba da dobije Bečej. U odnosu na ranije sezone, ove je već bilo više za pedeset pristana, a to je otvorilo nove mogućnosti.
"Tokom sezone u priobalju rade kiosci, otvaraju se smeštajni kapaciteti, a ribolovci su dobili mesto za smeštaj čamaca, pa se organizuju ribolovačka takmičenja", kaže Ištvan Fuzeši, opština Alđe, Mađarska. "Mi možemo da primamo i brodove do 16 i po metara dužine."
Evropska unija je za marine u Čongradu, Alđeu i Bečeju izdvojila 500.000 evra. Radovi u Bečeju kasne, jer je u periodu kada su bili predviđeni Tisa bila visoka, pa je umesto na marini rađeno na uklanjanju mulja sa mesta gradnje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Bečej: Kasni početak gradnje marine

Izvor: Radio 021, 31.Jul.2019, 09:22

Nove marine na Tisi dobiće Čongrad, Alđe i Bečej, u okviru prekogranične saradnje Srbije i Mađarske...Ideja je da se ovi gradovi povežu plovnim putem, ali i da se ljubiteljima nautike omogući da rekom dođu na najznačajnije turističke manifestacije u gradovima pored Tise...Dušan Petrović...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.