Grad uništio papriku u Banatskom Brestovcu

Izvor: RTS, 14.Avg.2019, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad uništio papriku u Banatskom Brestovcu

Porodica Stanimirov iz Banatskog Brestovca već godinama gaji i prodaje paprike. Ove godine grad im je uništio skoro sav rod napolju, ali imaju i 20 plastenika od kojih očekuju dobru zaradu.
Đurica Stanimirov iz Banatskog Brestovca posadio je papriku na otvorenom, ali mu je grad sredinom juna uništio gotovo ceo rod sa te njive. Biljke pokušavaju da se oporave, ali i ako bude plodova, neće biti prve kategorije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Osiguravajuće kuće su prihvatile sto posto, a one se na to retko odlučuju. Baš nas je uništilo. Najgore su prošli oni koji nisu bili osigurani, a bilo ih je dosta", kaže povrtar Đurica Stanimirov.
Đurica je bio osiguran, pa će nekako pokriti štetu. Zaradu će tražiti u plastenicima, kao i sve veći broj njegovih sugrađana. Nekada je u selu bilo do 80 hektara paprike na otvorenom, a sada nema ni tri. Vremenski uslovi su takvi, da ne može da se dobije kvalitetan rod.
"Počevši od semena, koje utiče da paprika bude loša, iako je godina dobra. Onda promene - velike hladnoće, pa velike vrućine, kiše. Sve to utiče na pojavu viroza i bakterioza", objašnjava Đurica Stanimirov.
Od početka sezone u plastenicima je već bilo dva branja. Očekuje ukupno 40 tona, a trenutna cena je zadovoljavajuća. Papriku prodaje na pančevačkoj zelenoj pijaci.
"U jednom plasteniku od 100 kvadrata ubere se 2 tone paprike, što nije malo, pogotovo što je ove godine cena dobra", navodi Đurica Stanimirov.
"Paprika ide od 50 do 100 dinara, 120 za prvu klasu. Imamo nekoliko prodavnica koje snabdevamo i privatno ljudi što kupuju", kaže povrtarka Ivanka Stanimirov.
Sve što se donese na pijac, uglavnom se proda, jer nema mnogo paprike u ponudi. Sezona zimnice tek treba da počne, a to će doneti i veći broj kupaca.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.