Grad ponudio prosvetarima izmirenje duga uz uslov

Izvor: Šumadija Press, 31.Jul.2015, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad ponudio prosvetarima izmirenje duga uz uslov

Nakon prošlonedeljne deblokade računa svih osnovnih i srednjih škola, Grad je obezbedio dovoljno sredstava da izmiri sve obaveze prema prosvetnim radnicima, ali uz uslov.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, na sastanku sa direktorima osnovnih i srednjih škola i predsednicima sindikata u prosveti, rekao je da će Grad izmiriti i obaveze prema zaposlenima u prosveti, ali uz jedan uslov:

Dug koji je do pre nekoliko dana iznosio oko 150 miliona dinara >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << sada je sveden na 100 miliona. Nećemo dozvoliti da računi škola opet budu u blokadi po osnovu tužbi koje su prosvetni radnici pokrenuli protiv škola, odnosno grada zbog neizmirenih troškova prevoza, jubilarnih nagrada i potraživanja asistenata u nastavi. Jedini uslov da grad u što kraćem roku izmiri potraživanja zaposlenih u prosveti je da svi potpišu sporazum o poravnanju sa gradom, odnosno školom. Oni koji nisu pokušavali preko suda da namire svoja potraživanja potpisaće sporazum o poravnanju, a oni koji su u sudskom procesu potpisaće takođe sporazum o poravnanju na osnovu koga će grad prihvatiti da izmiri njihove dosadašnje troškove za proces koji su vodili. Takođe, očekuje se od zaposlenih čija su rešenja na izvršenju, da povuku izvršenje – rekao je Nikolić.

Prema informacijama sa kojima raspolaže lokalna samouprava, u ovom trenutku po tom osnovu vodi se oko 500 sporova. U slučaju da zaposleni prihvate predlog grada Kragujevca i zaustave sudske sporove, uštedelo bi se 15 miliona dinara.

To je u prethodnih nekoliko godina bio veliki problem za škole, ali i za grad, mnogo sredstava je odlazilo bez ikakvog razloga za sudske troškove i troškove izvršenja koji su po tri ili četiri puta bili veći od sume za koju je tužen grad odnosno škola. Samo u prošloj godini, po završnom računu, grad je dao tri miliona evra za sudske troškove, izvršenja i penale i to najviše za procese koje su vodili zbog neizmirenih obaveza zaposleni u prosveti i porodilje. Očigledno je, da je neko dobro profitirao u svemu ovome zbog toga što nije izmirivao svoju zakonsku obavezu – istakao je Nikolić.

On je izrazio uverenje da će sve ovo biti predmet istrage, a zaposlenima poručio da će ubuduće grad svakog meseca izmirivati svoje obaveze prema njima.

– Kada isplatimo potraživanja zaposlenih, škole će  normalno funkcionisati – obećao je gradonačelnik.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.