Izvor: Blic, 03.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad obrao grožđe

Grad obrao grožđe

SMEDEREVO - Kad dođe jesen u Smederevo, od berbe grožđa nema veće svetkovine. Na predaju grožđa urbanog sa hiljade hektara čeka se satima, a onda gajbice putuju na zapadnoevropsko tržište. Gazde za zimu spremaju najbogatije grozdove na tavane gde se slatko puce održava mesecima. U varoš se prijateljima nose korpe prvoklasne bele 'smederevke'.

Skoro svi smedervski trgovci imaju vinograde u koje idu nedeljom kad zatarabe radnje. Kad >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se poslednji grozd skine, žene prave vinogradarski ćevap, kuvaju vinogradarska jela u ćupovima među čokotima. Ispijaju se čaše starog vina i nazdravlja dobrom rodu, rezidbi, muljanju grožđa i pretakanju vina.

Ovako izgleda priča o smederevskim vinogradarima stara više od veka kada se berba slavila kao i krsna slava. Danas se čokoti vinove loze pomaljaju tek iza svakog desetog brežuljka, a ono malo vinogradara grožđe gaji za svoju dušu.

U zlatno vreme sa dve hiljade hektara pod vinovom lozom u smederevskom kraju godišnje se proizvodilo i do 30.000 tona 'smederevke' koja se prodavala vinarijama u zemlji i inostranstvu. Od tada više od polovine vinograda je raskrčeno, a kvalitetno vino može se probati jedino u privatnim podrumima.

- Kada je pre desetak godina propao PK 'Godomin', seljaci su izgubili jakog partnera, nisu uspeli da održe proizvodnju, pa je i vinogorje propalo. Nekada se sa više od 2.000 hektara skidalo i do 25.000 tona grožđa. Ove godine imamo jedva nešto više od 400 hektara, a prinos 'smederevke' je od 10 do 12 tona, pa će se iz ove berbe nakupiti jedva pet hiljada tona. Gajbice se pune za poznate kupce koji uzimaju po dve do tri tone, a ostalo se iznosi na pijacu. Masovna jesenja berba je za nas samo lepa uspomena iz starih priča - kaže Saša Avramović stručni saradnik za vinogradarstvo Zavoda za poljoprivredu u Kolarima.

Ipak, ovde i dalje rađa najkvalitetnije grožđe. Najbolji čokoti leže na 60 hektara obronaka 'Zlatne grede' u selu Udovice, gde su vinogradi postojali još u rimsko doba. Osim 'smederevke', ovde rađa najbolji 'hamburg' i 'muskant italija'. Ali vinogradarima iz Udovica ovih dana bolje da ne spominjete berbu. Cele godine jedva su čekali berbu, a grad im je prošlog meseca u minuti zbrisao sav trud.

- Ovo je grehota kad mogu da oberem samo nekoliko desetina gajbica, a mučio sam se cele godine. Sa 1.500 čokota prošle jeseni imao sam pet tona grožđa, nisam mogao da oberem. Sada mogu jedino da kukam - kaže Goran Avramović, kome je nevreme isteralo šest hiljada evra iz džepa. Ono što je ostalo od grožđa, Avramovići će pretočiti u rakiju.

U smederevskim vinogradima berba je ovih dana stidljiva. Sa zebnjom se čekaju predstojeći dani 'Smederevske jeseni', a vinogradari se žale kako neće imati šta da iznesu pred narod. Strahuju da će se u obrukati pa brižljivo slažu u korpe najlepše grožđe koje je simbol ove manifestacije stare 117 godina. Neko drugi sada pravi dobro vino, a Smederevcima je preostalo tek prisećanje na blagodeti ovdašnjeg vinogorja kojih ima samo u pričama iz prošlosti.

Jelena Ilić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.