Grad hramova

Izvor: Vesti-online.com, 16.Feb.2016, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad hramova

Postoje predeli na našoj planeti koji svojom lepotom ali i misterioznošću oduzimaju dah. Jedno od takvih mesta je grad Pagan, koji se nalazi u Mjanmaru, nekadašnjoj Burmi.

Nastao je u 10. veku, u vreme kralja Naratua i prvobitno je imao preko 13.000 hramova. Danas je preostalo nešto više od 2.000, i oni bude veliko interesovanje, kako turista tako i svetskih istraživača.

Nekada su naučnici i monasi iz Indije, Cejlona i današnje Kambodže, dolazili u Pagan i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << studirali astrologiju, alhemiju, medicinu, pravo, fonologiju, gramatiku... Procvat grada zaustavljen je 1287. godine kada su ga napali Mongoli.

Ovaj grad nije na Uneskovoj listi svetske baštine, jer je krajem prošlog veka vlada Mjanmara obnavljala hramove savremenim materijalima što je nedopustivo u rekonstrukciji istorijskih građevina.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.