Grad budućnosti podstiče decu  da se bave naukom

Izvor: VOA, 27.Feb.2016, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Grad budućnosti" podstiče decu da se bave naukom

Zadatak za takmičare je da osmisle grad i da pronađu rešenja za probleme održivosti...

Ovde u Sjedinjenim Državama često se čuje da se nedovoljno Amerikanaca odlučuje za karijeru u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, skrećano STEM. Zbog toga se svake godine organizuje takmičenje za Grad budućnosti, koje bi trebalo da inspiriše tinejdžere da se odluče za studije u oblastima STEM.

Minijaturni gradovi. Gradovi budućnosti, koje su dizajnirali >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << osnovci. To je takmičenje za Grad budućnosti.

Učenici iz 1.300 škola napravili su makete gradova, ali ih je samo 37 stiglo u finale, koje je nedavno održano u prestonici, Vašingtonu.

Zadatak za takmičare je da osmisle grad i da pronađu rešenja za probleme održivosti. Ove godine to je otpad. Organizatori takmičenja nadaju se da će to da podstakne interesovanje učenika za karijeru u nekoj od STEM oblasti.

Međutim, za nastavnike i mentore, to predstavlja mnogo više.

“Jednom kada nauče proces rešavanja problema, onda mogu da ga koriste čitavog života i to će im značiti nevezano za to koji posao izaberu”, objašnjava Anđela Trejlor, nastavnica nauke pobedničkog tima.

Finale takmičenja bilo je žestoko, ali učenici su zadržali osmehe na licu.

“Mislila sam da će biti zabavno, ali ne ovoliko zabavno. Uživala sam u celom takmičenju”, kaže Izabel Voring, jedna od članica pobedničkog tima takmičenja “Grad budućnosti”.

Škola Izabele Voring u Hantsvilu u Alabami osvojila je prvo mesto za grad, koji su nazvali Vil Suave.

Uložena energija učenika svih timova, pokazala je rezultate.

“Mislim da je takmičarski duh, rokovi koje smo imali, činjenica da moramo nešto da pokažemo, da zavise jedni od drugih u tom projektu – sve su to stvari koje su ih spojile”, kaže mentor tima iz Filaldefije Den Koval.

Grad budućnosti ne uči tinejdžere samo o tome kako iskoristiti nauku za rešavanje stvarnih problem, već kako sami kažu, to ih je podstaklo na timski rad, vredan rad i naučilo kako da postanu bolji ljudi.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.