Grad SIDE i hotel „TURAN PRINCE WORLD“

Izvor: Objava, 30.Jul.2013, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad SIDE i hotel „TURAN PRINCE WORLD“

Side je grad smešten na 75-tom kilometru u pravcu Alanje. Ide se do Manavgata, odakle 4km u pravcu obale vodi put za jedan od najpoznatijih Turskih i svetskih istorijskih gradova. Ime mu je na izvornom, Anadolskom jeziku, i znači NAR.

Samo istorijsko jezgro grada je na malom poluostrvu koje zadire u vode Mediterana oko 1 km a široko je oko 400 metara. U zaleđu antičkog grada, razvio se moderan grad sa desetinama hotela, restorana i nekih 40000 stanovnika. Tome su svakako doprinele prelepe peščane plaže koje se na zapad i istok antičkog centra pružaju u nedogled. Side je danas antički resort neprocenjive lepote. Ono što je najinteresantnije, antičko jezgro grada i danas živi, čime se ne može pohvaliti mnogo starih gradova ( slično Dubrovniku ili Rimu...)

Po antičkim istoričarima, Side je nastanjen još u VII veku pre n.e. a fantastične geografske odlike poluostrva dovode do toga da postane jedan od najznačajnijih lučkih gradova drevne Pamfilije, i jedan od najvažnijih trgovačkih centara regiona. Vladavinu gradom do modernih vremena rezmenjuju razni osvajači i civilizacije, od Aleksandra Makedonskog preko Ptolomeja, Sotera, Vizantijskih vladara pa do Arapa i Jevreja, nakon čije je vladavine Side napupšten i spaljen.

Iskopavanja započinju 1947godine, i intenzivno traju do 1966. pod rukovodstvom Turskih arheologa koje predvodi profesor Arif Mufit Mansel. Današnji Side je prava istroijsko-arheološka rizunica. Tu su Nimfeum (Nymphaion), monumentalna fontana datira iz II veka n.e, akvadukt na 49 stubova (koji je i danas vrlo očuvan), istočna gradska kapija, Vespasijanova kapija i spomenik u centru grada, Agora, koja se nastavlja na kompleks Teatra u čijoj se sredini nalazi mali hram posvećen gradskom božanstvu Tiče ( Tyche). Kolosalne ruine Teatra, najvećeg u Pamfiliji, izgrađenog u rimskom stilu, nisu tako dobro očuvane kao one u Aspendosu, ali svakako prikazuju nesumnjivu veličinu amfiteatra, koji je primao oko 20000 gledalaca. Pored Teatra se nalaze i ruševine Dionisovog hrama, vizantijska bazilika, dobro očuvane gradske zidine, Helenska kapiju (II v.n.e.), vode do anitčkog centra i Teatra "Ulicom kolonada". Ulica vodi do javnog rimskog kupatila koje je danas pretvoreno u Muzej grada Side, i u njemu su izloženi statue i sarkofazi iz rimskog perioda pronađeni u gradu. U njemu se mogu videti: glava Meduze, statua boginje pobede Nike, žrtveni oltar iz Apolonovog hrama, vojni reljef istočne kapije, bazaltna osnova stuba, statua Tri gracije, amfore i mnogi drugi artefakti. Iza glavne smeštena je druga Agora (State Agora) i Imperijalna dvorana. Danas se može videti restaurirani deo te palate sa statuom Nemezis (boginja pravde). Dvorana je nekada bila bogato ukrašena statuama koje se mogu videti u Side Muzeju.

Vizantijska crkva iz V veka smeštena je otprilike na pola puta od gradskih zidina ka drugoj Agori. Na južnoj strani bazilike leži Biskupska palata dužine 120m sa mnogo soba različite veličine, dvoranom, dve cisterne i malom crkvom. Na kraju Side poluostrva leže dve luke a zapadno od nje leže dva ruinirana hrama, Atinin (koji je skoro kompletno uništen) i Apolonov Hram, možda jedan od najpoznatijih antičkih hramova. Godinama se u Apolonovom hramu okupljaju turisti u vreme zalaska sunca i odatle ga posmatraju. To je prizor neprocenjive lepote i pamti se ceo život.

Šetnja Sideom je svojevrsna šetnja istorijom Anatolije, i ni u kom slučaju je ne treba propustiti. Kome prija senzibilitet Gibraltara, Dubrovnika ili Rovinja, u Sideu će svakako ispuniti svoje želje.

HOTEL „TURAN PRINCE WORLD“

Upravno na prelepim peskovitim plažama koje se prostiru na istok i zapad od antičkog Sidea, nalazi se hotel „Turan Prince World“. Hotelski kompleks koncipiran je kao bungalovsko naselje, i nalazi se petnaestak kilometara od samog grada. Hotel raspolaže kapacitetom od skoro 700 soba, a ima i deo sa vilama za V.I.P goste. Hotel osim glavnog ima još dva restorana u kojima se na najbolji način može probati sva prednost all inclusive koncepta, a u tri a la carte restorana i najzahtevniji gurmani će uživati u raskoši ukusa turske i internacionalne kuhinje. Osim toga, dobar provod garantuje i 9 barova. Turski hotelijeri su se pobrinuli da i deca imaju dovoljno asortimana za zabavu i da im ni jednog trenutka ne bude dosadno. Akva park, prelepa peščana plaža, bazeni od kojih jedan sa vodopadom, teniski tereni, mini golf, samo su deo ponude ovog hotela. I dok najmlađi uživaju, odrasli mogu da se opuste u prelepom hotelskom SPA centru. U svakom slučaju, boravak u hotelu „Turan Prince World“ je nezaboravan, i omogućava gostu i odmir i avanturu. pogotovo zbog blizine grada Side, u kome se mogu provesti nezaboravne večeri u nebrojenim restoranima, tavernama, pa i u običnoj šetnji gradom.

Opširnije o ovoj turističkoj destinaciji možete pročitati ovde.