Grad Niš postaje prvi “pametan grad” u Srbiji i regionu

Izvor: Megafon.co, 22.Maj.2019, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad Niš postaje prvi “pametan grad” u Srbiji i regionu

Niš je tokom boravka državne delegacije Srbije u Pekingu izabran za realizaciju pilot projekta u implementaciji pametnih tehnologija. Tako bi Niš postao prvi “pametan grad” u našoj zemlji, pa i u regionu.
Delegacija Niša u Kini

Delegaciju Grada Niša u Kini činili su direktor JKP “Mediana” Niš Dragoslav Pavlović, direktor JKP „Parking servis“ Dejan Dimitrijević i pomoćnik gradonačelnika Miloš Milošević. Oni su prisustvovali tradicionalnom Forumu pametnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << gradova u Šenženu, na poziv kompanije Huawei.
Asocijacija pametnih gradova trenutno okuplja oko 700 metropola, među kojima su i Peking, Singapur, Barselona, Dubai i dr. Cilj ove asocijacije je stvaranje pametnih digitalnih servisa koji će omogućiti bezbednije društvo i ambijent za građane.
Kako će Niš postati prvi pametan grad u Srbiji? U saradnji sa kompanijom Huawei, Niš će integracijom tehnologija unaprediti gradske uprave da izgrade sigurno i efikasno socijalno okruženje, saopštili su iz JKP Mediana.
Senzori koji navode vozača na parking mesto, digitalno praćenje kontejnera koje pokazuje kad su puni, predstavljeni su na Forumu. Takođe i daljinsko detektovanje kvara na vodovodu i sistemi koji očitavaju potrošnju energije.
Sva predstavljena dostignuća na Forumu biće uvedena i kod nas Na sastancima sa kineskim partnerima analizirala se mogućnost uvođenja smart tehnologija u oblasti saobraćaja, komunalnih delatnosti i bezbednosti.
Dolazak delegacije ove kineske korporacije u Niš je vrlo izvestan. Očekuje se i dogovor oko detalja i dinamike realizacije projekta Niša i Ministarstva telekomunikacija. Ministar Rasim Ljajić ističe da bi Nišlije trebalo da definišu tri servisa koji su od koristi građanima. Naglašava da je sporazum potpisan, ali da je realizacija na dugom štapu.
 

Nastavak na Megafon.co...






Povezane vesti

Delegacija Niša na Forumu pametnih gradova u Kini

Izvor: JUGpress.com, 22.Maj.2019

NIŠ..Delegacija grada Niša koju su činili pomoćnik gradonačelnika Miloš Milošević, direktor JKP Mediana Dragoslav Pavlović i direktor JKP Parking servis Dejan Dimitrijević boravila je, na poziv i u organizaciji kompanije Huavei, na tradicionalnom Forumu pametnih gradova u Šenženu u Kini...Na...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.