Grad Beograd postao član panevropske asocijacije gradova

Izvor: Press, 06.Nov.2015, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad Beograd postao član panevropske asocijacije gradova

Grad Beograd danas je zvanično postao pridruženi član panevropske asocijacije gradova "Evrositis" (Eurocities), saopšteno je danas iz gradske uprave.
          Predsednica "Evrositis" asocijacije Johana Roland uručila je u Kopenhagenu zvanični sertifikat o pridruženom članstvu Grada Beograda toj asocijaciji, pomoćnici gradonačelnika i političkom predstavniku Grada Beograda u toj asocijaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Ireni Vujović.
Sertifikat je upućen gradonačelniku Beograda Siniši Malom.
Organizatori godišnjeg sastanka "Evrositis" su gradovi Malme i Kopenhagen, a podršku učešća predstavnika Grada Beograda na sastanku je dala i Ambasada Republike Srbije u Kopenhagenu.
"Grad Beograd je dugo čekao da postane član ove asocijacije koja povezuje više od 130 najvećih evropskih gradova i 40 partnerskih gradova, u kojima živi više od 130 miliona građana u 35 država", rekla je Vujović. 
Zahvaljujući naporima ove gradske vlasti, uspeli smo da stanemo rame uz rame sa drugim evropskim gradovima, što će svakako uticati na sveukupni razvoj našeg grada, ali i na saradnju u mnogim oblastima od ekonomije, zaštite životne sredine, saobraćaja, socijalnih pitanja do kulture, digitalne agende, javnih servisa i javnih nabavki, istakla je Vujović.
Prema njenim rečima, vizija razvoja ove asocijacije do 2020. godine fokusira se na pametni, inkluzivni rast, a trenutni prioriteti su oporavak, inkluzija i borba protiv klimatskih promena.
"Evrositis" predstavlja platformu koja članovima omogućava razmenu znanja, ideja, iskustava, analizu zajedničkih problema i razvoj inovativnih rešenja kroz šest foruma, kao i kroz različite radne grupe, te realizaciju projekata, različite vidove zajedničkih aktivnosti i realizaciju zajedničkih događaja.
Vujović je pojasnila da mrežu "Evrositis" čini preko 2.500 političara, gradskih zvaničnika, stručnjaka u različitim oblastima. 
"Imaju šest foruma o kulturi, ekonomskom razvoju, zaštiti životne sredine, društvu znanja, mobilnosti, društvenim delatnostima i evropskim projektima. Asocijacija je blisko povezana sa institucijama EU, posebno sa Evropskom komisijom, Evropskim parlamentom i Komitetom regiona, i zajednički utiče na kreiranje evropskih politika na najrazličitije teme", rekla je Vujović.
Ta asocijacija povezuje nacionalna ministarstva i podstiče međuvladin dijalog tokom rotirajućih predsedavanja EU, a pomaže i gradonačelnicima i lokalnim liderima da promovišu njihove gradove, ali i da istupaju u ime asocijacije kada su u pitanju ključne teme i problemi sa kojima se savremeni evropski gradovi suočavaju, dodala je Vujović.
Članovi Izvršnog komiteta su gradovi Varšava, Birmingem, Barselona, Kopenhagen, Stokholm, Torino, Nant, Gent, Budimpešta, Lajpcig, Hag i Beč.
Sedište asocijacije je u Briselu, ali se forumi i radne grupe organizuju u nizu evropskih gradova, u zavisnosti od specifične tematike.
Neki od članova asocijacije su: Beč, Brisel, Sarajevo, Sofija, Nikozija, Zagreb, Prag, Kopenhagen, Talin, Helsinki, Pariz, Tbilisi, Berlin, Bon, Atina, Budimpešta, Dablin, Jerevan, Rim, Milano, Riga, Vilnus, Skoplje, Amsterdam, Oslo, Varšava, Lisabon, Temišvar, Ljubljana, Bratislava, Madrid, Barselona, Stokholm, Malme, Ženeva, Cirih, Istanbul, Kijev, London, Edinburg i niz manjih gradova. 
Od gradova iz Srbije, članovi te asocijacije su Novi Sad i Niš.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.