Gračanica postaje albanska (4): Srbima sam debelo platio dozvole

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jul.2013, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gračanica postaje albanska (4): Srbima sam debelo platio dozvole

U naselju Marigona koja se nalazi na obodu opštine Gračanica, između sela Preoce i Lepine sagrađeno je oko 180 objekata, a biće izgrađeno još toliko. Svi objekti su za stanovanje, a sagrađena je i škola.

- Sada je tu neka izmišljena vikend zona od strane opštine Gračanica, ali u biti je to sve izgrađeno za stanovanje - kaže Erold Belegu, jedan od vlasnika kompleksa Marigona.

Naselje Marigona najviše muči Srbe - da li će se naseljavanjem Albanaca poremetiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << etnička struktura tog naselja. Belegu kaže da su "kuće na prodaju", ali cena od 100.000 do 500.000 evra po objektu ukazuje ko će to moći ili želeti da kupi. Na pitanje da li će ljudi koji se dosele u to naselje imati pravo glasa na izborima, Belegu precizan odgovor ne zna.

On je gostujući u emisiji "Slobodno srpski" još rekao da je je prema urbanističkom planu u opštini Priština i prvobitno odobrenom projektu koji je usvojen u toj opštini, naselje izgledalo skroz drugačije.

- Trebalo je da gradimo oko 159 kuća i oko 1.200 stanova, školu, trgovački centar.... Međutim, došla je 2010. kada je formirana opština Gračanica sa kojom smo imali velikih problema. Nakon svega toga bili smo primorani da sednemo sa zvaničnicima opštine Gračanica i promenimo projekat i smanjimo sa 1.400 stambenih jedinica, na nešto manje od 390 - kazao je Belegu.

Govoreći o građevinskim dozvolama on kaže da "opština Gračanica nijednu nije izdala".

- Imali smo 103 dozvole koje su bile prenete iz opštine Priština, i opština Gračanica nam je legalizovala daljih 70 objekata koji se gradili po urbanističkom planu. Po zakonu ako se ne izda dozvola na mestu gde je predviđeno UP-om, mi jednostavno možemo graditi, a jedinu opciju opština ima da nam to kasnije legalizuje. Nema mogućnosti da nas blokira, a čak nisu mogli da promene ni UP SO Priština.

Međutim, da ne bi se provlačili po sudovima, da se ne bi ganjali sa inspekcijama, mi smo seli da se dogovorimo kako da to zajednički prevaziđemo - objašnjava Belegu koji je ujedno i predsednik Američke privredne komore u Prištini.

Konstatujući da je od Prištine dobio 102 dozvole za objekte i jednu za kancelariju, da je sagrađeno oko 180 objekata, i da se planira oko 300, Belegu kaže da će dozvole "morati da izda opština Gračanica".

- Sada radimo po novom urbanističkom planu koji je napravila ta opština, na koji nas je primorala. A opština Gračanica je u mnogo čemu šampion! Oni su izmislili vikend zonu za nas. I sada, tarifa u centru Gračanice za građevinske dozvole po starom zakonu je sedam evra, u Preocu pet, a u Lepini tri, a mi koji se nalazimo između ta dva sela, za nas je deset, jer su rekli da smo mi neka vikend zona, mada ne znam šta to dođe. Njima je to trebalo da to tako lepo naprave da bi napunili budžet, a želim da potenciram da opština Gračanica nijedan jedini cent nije investirala u naše naselje - kazao je Belegu.

Na pitanje vezano za slučaj porodice Dejana Jovanovića iz sela Preoce koji pred sudom traži imovinu koja se nalazi u delu Marigone, vlasnik tog naselja kaže da nije upoznat sa tim slučajem.

Erold Belegu kaže da puno Srba dolazi da investira na Kosovo.

- Kod nas je došlo dvoje-troje da investiraju koji bi da urade neki biznis, da urade tržni centar, internet... dolaze Srbi iz Beograda da ulažu ovde, a Srbi odavde hoće da idu. To je malo nelogično, ali Kosovo je naša zajednička država, i to će i da bude.

Belogu, jedan od vlasnika Marigone kaže da je tačno da su građevinske dozvole za Marigonu izdate nakon formiranja opštine Gračanica.

- Dozvole smo dobili od januara do marta 2010. iako je opština Gračanica formirana u decembru 2009. Sve je to istina. Ali, po Ahtisarijevom planu je predviđeno da stara opština može da završava poslove nove opštine do momenta kada nova opština ima formirane organe.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.