Govor u UN koštaće je Nobelove nagrade?

Izvor: B92, 25.Sep.2019, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Govor u UN koštaće je Nobelove nagrade?

Švedska aktivistkinja Greta Tunberg osvojila je srca miliona ljudi i privukla mnoštvo pristalica u borbi protiv klimatskih promena.

Ona je privukla pažnju zbog prekora koji je u govoru u UN uputila svetskim liderima i putnicima koji lete avionima, ali ju je to možda koštalo Nobelove nagrade za mir, prenosi Rojters.

Greta Tunberg, jedna od malobrojnih čije su nominacije objavljene pre ceremonije dodele Nobela, koja će biti održana u oktobru, favorit je kladionica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za osvajanje te nagrade.

Ako bi je osvojila, 16-godišnja Greta Tunberg postala bi najmlađi dobitnik nagrade vredne 930.000 dolara koja je, između ostalog, otišla u ruke nekadašnjih lidera Južnoafričke Republike, SAD i SSSR-a, Nelsona Mandele, Džimija Kartera i Mihaila Gorbačova.

Ona bi, takođe, postala prva dobitnica nagrade za rad u oblasti zaštite životne sredine od 2007. godine, kada su nagradu podelili američki potpredsednik Al Gor i Međuvladin panel o klimatskim promenama zbog podizanja svesti o toj temi.

Međutim, mladost, otvorenost i konfliktni pristup Tunbergove, koji su je proslavili širom sveta, predstavljaju izazov za norveški Nobelov komitet.

I dok liberali gledaju na nju kao na hrabru tinejdžerku koja govori istinu o klimatskim promenama, desničarski kritičari nazivaju je lažovom i licemerom, prenosi Rojters.

Pre nego što su svetski lideri na Samitu o klimi u UN dali svoja obećanja u vezi sa klimatskim promenama, 16-godišnja Tunberg uputila je u ponedeljak emotivan apel ali i prekor liderima.

"Kako se usuđujete? Ukrali ste moje snove", poručila je u UN devojčica koja je pre više od godinu dana započela proteste ispred švedskog parlamenta, a što je kulminiralo globalnim protestima protiv klimatskih promena.

"Ovo je sve pogrešno. Ne bi trebalo da sam ovde. Trebalo bi da sam u školi na drugoj strani okeana", rekla je Greta Tunberg i dodala da su svetski lideri "ukrali" njene snove i njeno detinjstvo svojim "praznim rečima".

Greta je postala poznata širom planete sa 15 godina jer je prošle godine svakog petka bežala iz škole i ispred švedskog parlamenta protestovala protiv klimatskih promena. Njen primer sledili su vršnjaci širom sveta i tako je nastao globalni pokret "Petak za budućnost".

Ubrzo je Greta proglašena "ikonom aktivizma" i "klimatskom ratnicom", koja diskutuje rame uz rame sa vodećim stručnjacima, ali su se pojavila i pitanja "ko profitira" od njenog angažovanja, a dežurni skeptici odgovor su potražili čak i u njenom porodičnom stablu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.