Gotovo je: Mobilišu celu naciju?

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 13:45

Gotovo je: Mobilišu celu naciju?

Kina treba da podstakne svoje građane da se bave kontrašpijunažom, uključujući otvaranje kanala na kojima mogu da prijave sumnjive aktivnosti.

To je saopštilo Ministarstvo državne bezbednosti.

Ministarstvo za državnu bezbednost, koje je glavno za strane obaveštajne agencije i kontrašpijunažu, u svojoj prvoj objavi na nalogu Vičet (WeChat) napisalo je da mora da bude uspostavljen sistem u kome je "normalno" da mase učestvuju u kontrašpijunaži.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Poziv na popularizaciju rada protiv špijuna među masama usledio je nakon što je Kina dopunila zakon o kontrašpijunaži koji je stupio na snagu u julu, preneo je Rojters.

Zakon kojim se zabranjuje prenošenje informacija u vezi sa nacionalnom bezbednošću i interesima koji nisu precizirani uzbunio je SAD. Vašington kaže da bi strane kompanije u Kini mogle da budu kažnjene zbog redovnih poslovnih aktivnosti.

Izmenjeni zakon omogućava vlastima koje sprovode istrage o kontrašpijunaži da dobiju pristup podacima, elektronskoj opremi i informacijama o ličnoj imovini.

Ministar državne bezbednosti Čen Sijin napisao je u julu za jedan kineski pravni časopis da je politička bezbednost glavni prioritet nacionalne bezbednosti a "srž" političke bezbednosti je bezbednost kineskog političkog sistema.

"Najosnovnije je da se sačuvaju liderstvo i vladajuća pozicija Komunističke partije Kine i socijalistički sistem sa kineskim karakteristikama", istakao je Čen, preneo je Rojters.

Poslednjih godina Kina je uhapsila i pritvorila desetine Kineza i stranaca pod optužbom za špijunažu, uključujući direktora japanske farmaceutske kompanije Astelas farma (Astellas Pharma) u martu.

Australijski novinar Čeng Li, koga je Kina optužila za odavanje državnih tajni, u pritvoru je od septembra 2020.

Kineska objava da je u opasnosti od špijuna dolazi u trenutku kada neke zapadne zemlje, posebno SAD, optužuju Kinu za špijunažu i sajbernapade. Peking je odbacio te optužbe.

Same SAD su "imperija hakovanja", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo državne bezbednosti napisalo je u postu na Vičetu da je Kini, da bi se zaštitila od špijunaže, potrebno učešće njenog naroda u izgradnji odbrambene linije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.