Gotovo glasanje: Izabran je novi predsednik Evropskog parlamenta

Izvor: B92, 03.Jul.2019, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gotovo glasanje: Izabran je novi predsednik Evropskog parlamenta

Brisel -- Evropski poslanici iazbrali su danas, iz drugog pokušaja, predsednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija.

Italijanski socijal-demokrata je u prvom krugu dobio 325 glasova, dok je konzervativac Jan Zahradil iz Češke dobio je 162 glasa, a liderka Zelenih, Nemica Ska Keler, 133 glasa. Sasoli je i u drugom krugu ostao favorit i konačno je bar jedna isntitucija EU dobila prvog čoveka.

Sasoli je u drugom krugu dobio 345 glasova, Zahradil 160 glasova a liderka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nemačkih Zelenih Franciska Keler 119.

Proteklih dana prava drama odigravala se iza vrata u Briselu, gde su se okupili lideri zemalja članica EU, kako bi se dogovorili o imenaima za sve čelne pozicije Unije. Maratonska sednica, završena kasno u noć, prvog dana sastanka nije donela nikakve rezultate. Dogovora nije bilo ni drugog dana, a tek tećeg, odnosno u utorak, stiglo se do rešenja prihvatljivog za sve.

Nova šefica Evropske komisije trebalo bi da bude nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen, umesto dosadašnjih favorita Manfreda Vebera i Fransa Timermansa. Veber je bio kandidat koga je gurala Angela Merkel, a protiv Timermansa se suprotstavila grupa zemalja Višegradske grupe jer je previše za vladavinu prava, preneo je ranije Dojče vele.

Koplja su se lomila i oko šefa diplomatije EU, odnosno "nove Federike Mogerini", a predlog za tu funkciju je španski ministar spoljnih poslova Žozep Borel. Kristin Lagard, nekadašnja bčelnica MMF doći će na čelo Evropske centralne banke.

Ni izbor novog predsednika Evropskog parlamenta nije prošao bez "trzavica", jer ni jedan od kandidata koji je zaista i trfčao tu izbornu tku na kraju nije ušao u nju, a današnja tri kandidata o kojima se glasalo zapravo su iskrsli tek kasnije, tokom razgvora u Briselu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

David Sasoli izabran za predsednika Evropskog parlamenta

Izvor: RTS, 03.Jul.2019

. Italijanski socijalista David Sasoli izabran je za predsednika Evropskog parlamenta, prenosi Rojters.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.