Gotovini više niko ne može da sudi?

Izvor: B92, 23.Nov.2012, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gotovini više niko ne može da sudi?

Zagreb -- Advokat Ante Gotovine, Luka Mišetić, negirao je navode Presa da bi on mogao biti uhapšen u BiH, rekavši da Gotovinu više ne može da procesuira nijedan sud.

On je za Indeks.hr rekao da nema dodatnih informacija o tvrdnjama medija u Srbiji, da hrvatski general može biti uhapšen ukoliko uđe u BiH zbog tužbe koja je u toj zemlji podneta protiv njega i još nekoliko zapovednika hrvatske vojske zbog zločina u akciji "Maestral".

"Ne znam puno više o tome nego >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što znaju mediji. Ali mogu reći da su ove izjave službenika u Beogradu i Republici Srpskoj u kontekstu jedne opšte politizacije pravosuđa s njihove strane. Mislim da je jako loše što srpska strana do te mere politizuje pravosuđe da u stvari diskredituje vlastiti pravosudni sistem", kazao je Mišetić.

Na pitanje da prokomentariše najave da će Srbija tražiti dokaze iz Haga protiv generala za slučaj "Oluja", Mišetić kaže da "više nijedan sud na svetu ne može da procesuira niti vodi postupke protiv Gotovine i Markača nakon što su pravosnažno oslobođeni".

"Haško tužilaštvo eventualno može dostaviti dokaze srpskom tužilaštvu, međutim budući da Bramercova kancelarija sarađuje i s hrvatskim tužilaštvom, ne vidim razlog zašto bi dokaze dostavljali srpskom tužilaštvu, jer bi to značilo da više veruju srpskom nego hrvatskom tužilaštvu. A ne verujem da neko više veruje srpskom tužilaštvu nego hrvatskom, pogotovo kad se vidi koliko su sve ispolitizovali poslednjih dana", kazao je advokat Gotovine.

On je dodao i da je upravo zbog politizacija slučajeva Pudar i Ganić Interpol promenio pravila tako da sada poternicu za ratni zločin može podići samo zemlja u kojoj se zločin dogodio. "Prema tome, ako Srbija i podigne optužnicu za ratni zločin u Oluji, nju ne može raspisati bez saglasnosti države na kojoj je počinjen ratni zločin", objasnio je Mišetić za Indeks.hr.

Inače, danas se oglasilo i Tužilaštvo BiH, koje je navelo da u BiH ne postoji poternica za Gotovinom, povodom slučaja "Maestral". Naime, "Pres" piše da se Gotovina i saučesnici sumnjiče da su od 8. do 17. septembra 1995. u sklopu zajedničke akcije regularne Hrvatske vojske, HVO i tzv. Armije BiH pod nazivom "Maestral" na području Mrkonjić Grada, Glamoča, Grahova, Bosanskog Petrovca, Drvara, Šipova, Ključa i Bosanske Krupe po komandnoj odgovornosti krivi za ubistvo najmanje 650 i proterivanje više od 120.000 srpskih civila.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gotovini više niko ne može da sudi?

Izvor: OkRadio.rs, 23.Nov.2012

Advokat Ante Gotovine, Luka Mišetić, negirao je navode Presa da bi on mogao biti uhapšen u BiH, rekavši da Gotovinu više ne može da procesuira nijedan sud. On je za Indeks.hr rekao da nema dodatnih informacija o tvrdnjama medija u Srbiji, da hrvatski general može biti uhapšen ukoliko uđe u BiH...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.