Izvor: B92, 10.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gotovina u Hagu

Hag, Zagreb -- Hrvatski general Ante Gotovina, optužen za ratne zločine nad Srbima, prebačen je danas u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Sheveningenu.

On je iz Madrida prebačen na aerodrom u Roterdamu, a zatim u Hag. Gotovina će se prvi put pojaviti na sudu u ponedeljak u 12.45 da bi se izjasnio o krivici. Gotovina je uhapšen u sredu uveče, u restoranu luksuznog hotelu u turističkom centru Plaja de las Amerikas, na jugu Tenerifa. U trenutku hapšenja, posedovao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lažni pasoš na ime Kristijan Horvat.

Gotovinin advokat Marin Ivanović izjavio je da će se njegov klijent u ponedeljak izjasniti da nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice i kaže da još nije razgovarao sa svojim klijentom ali da se on dobro oseća i spremno očekuje pojavljivanje pred sudom. "Omogućen je kontakt samo njegovom advokatu po službenoj dužnosti. Mi smo kontaktirali s tim kolegom i obavešteni da je tretman bio vrlo profesionalan i korektan. Gotovina se dobro oseća i u dobroj je fizičkoj kondiciji", kaže on.

Haški sud je 2001. optužio Gotovinu po komandnoj i individualnoj odgovornosti za zločine protiv srpskih civila tokom i posle operacije Oluja 1995. Gotovina je odbio da se preda Tribunalu i od tada je bio u bekstvu.

Mesić: Protestuju marginalne grupe

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić ocenio je da skupovi podrške Gotovini u izvesnom smislu komplikuju stanje u zemlji, ali ne mnogo jer to nisu demonstracije koje imaju neko utemeljenje. Mesić je novinarima rekao da protestuju marginalne grupe koje nemaju uticaj na stanje bezbednosti u zemlji, ali je dodao da ga nije toiko zabrinuo protest zadarskih srednjoškolaca okićenih ustaškim simbolima, koliko to što obrazovni sistem nije naučio te mlade šta je predstavljao ustaški režim. "Kad bi ti mladi u školi učili o tome šta je bio koljački zločinački režim Ante Pavelića i NDH i kad bi znali što bi bilo sa Zadrom da je ostao ustaški poredak, onda verovatno ne bi stavljali ustaške kape na glavu. Ako se oni pojavljuju sa oznakama koje je osudio ceo svet očigledno je da škola nije dovoljno učinila na učenju istorije", kaže Mesić.

Mesić je rekao da je Hrvatska usvojila Zakon o saradnji s Haškim sudom i da mora da sprovodi svoje zakone i međunarodne obaveze. "To se ne može zaustaviti na ulici, a naročito ne ustaškim obeležjima, niti to mogu oni koji ne zanju što znače ustaške oznake", zaključio je on.

Oko 200 zadarskih srednjoškolaca protestovalo je u petak ujutro na centralnom trgu u Zadru u znak podrške generalu Gotovini, među kojima su neki bili okićeni ustaškim simbolima, pevali su ustaške pjesme i pozdravljali nacističkim pozdravom uzdignutom rukom. Ista je grupa bacanjem kamenja razbila nekoliko prozora na prostorijama zadarskog ogranka Socijaldemokratske partije, a bacali su i jaja na zgradu gradske skupštine i zapalili zastavu EU.

Kamenje na Srpsko kulturno društvo

U međuvremenu, na meti nezadovoljnih hapšenjem Gotovine našlo se i Srpsko kulturno društvo Prosvjeta u Splitu. Nepoznati počinioci kamenjem su razbili prozore na zgradi koja je u poslednja tri meseca oštećena tri puta. Momčilo Rusić, sekretar Prosvjete, kaže da su Srbi dežurni krivci. "Za sve što ne valja u ovoj državi mi smo dežurni krivci. Mislim da ni na koji način nikoga nismo iritirali i ne zaslužujemo ovako nešto", kaže Rusić.

I danas protesti u Zadru

Više hiljada Zadrana okupilo se i danas na gradskom trgu na skupu podrške Gotovini. Skup je organizovala koordinacija udruženja proizašlih iz Domovinskog rata, a okupljenima se obratio predsednik Ante Martinac, poručivši da se branioci, članovi udruženja i građani obraćaju celoj hrvatskoj javnosti i hrvatskim institucijama da u teškom trenutku pruže maksimalnu pomoć nevinom generalu Anti Gotovini, prenosi informativni portal Indeks.

Skup je prošao bez incidenata. Okupljeni su imali plakate s likom Gotovine i hrvatske zastave. Na kraju skupa jedna klapa je otpevala pesmu "Croatio, iz duše te ljubim", za koju je Martinac rekao da je najdraža Gotovini.

Sanader: Verujete u sebe, Vladu i institucije

Izručenje Gotovine Haškom tribunalu poklopilo se sa obeležavanjem šeste godišnjice smrti predsednika Hrvatske Franje Tuđmana. Govoreći na komemoraciji, premijer Ivo Sanader je uz razumevanje za jake emocije građanima poručio da treba da sačuvaju veru u sebe, poverenje u Vladu i državne institucije, koje znaju šta treba činiti.

"Niko, pa ni Haški sud, neće srušiti istinu o Domovinskom ratu, a istina je da je Hrvatska bila napadnuta i bila žrtva velikosrpske agresije, da se odbranila legitimnim oslobodilačkim akcijama. Drago mi je da ima sve više razumevanja i da je veliki deo hrvatskog naroda, građana i javnosti na strani razuma i odlučnosti da odbranimo tekovine Domovinskog rata. Ništa drugo nije bila ni Tuđmanova politika. Ne možemo živeti u izolaciji, moramo učestvovati u međunarodnim procesima da bismo imali sigurniju budućnost", kaže Sanader.

Ren pohvalio saradnju Zagreba

Komesar Evropske unije za proširenje Oli Ren pohvalio je aktivnu saradnju vlasti Hrvatske pri hapšenju Gotovine. "Bilo je veoma važno što je Hrvatska u potpunosti sarađivala s Haškim tribunalom jer je ta saradnja pomogla španskim vlastima u hapšenju", rekao je Ren austrijskoj novinskoj agenciji APA. Prema njegovim rečima, Hrvatska sada na putu ka EU može brzo napredovati pošto je glavna prepreka u procesu pregovaranja uklonjena. "Hrvatska je uspela da zatvori poglavlje svoje nacionalističke prošloti i okrene se evropskoj budućnosti", ocenio je Ren, dodajući da hapšenje Gotovine dokazuje da je odluka EU o početku pregovora s Hrvatskom, 3. oktobra, bila ispravna. On je dodao da je Hrvatska ekonomski i politički dobro razvijena i da je dobro pripremljena za pregovore.

"To znači da bi trebalo da postignemo brz napredak. Važan uslov za prijem u članstvo EU ostaju reforme pravosuđa i javne administracije. Veoma je bitno da Hrvatska vidi šta se sada događa u Bugarskoj i Rumuniji jer za te zemlje reforma pravosuđa i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala mogu i dalje biti kamen spoticanja za planiran prijem 2007", rekao je Ren, javlja Beta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.