Gotovina poziva Srbe da se vrate u Hrvatsku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2012, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gotovina poziva Srbe da se vrate u Hrvatsku

BEOGRAD, NOVI SAD -

Beogradski "Kurir" objavljuje intervju sa hrvatskim generalom Antom Gotovinom, datu posle oslobađajuće presude u Hagu, u kome je izjavljuje da proterani Srbi "treba da se vrate u Hrvatsku, jer je to njihova domovina".

Oni (Srbi) su građani Hrvatske. To je njihova domovina kao što je i moja, tu je njihova kuća. Nije ovo moje više nego što je njihovo", rekao je Gotovina u intervjuu za sutrašnji "Kurir" i dodao da "budućnost zavisi od nas, ona je ispred >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nas".

Na zahtev novinara da direktno pozove Srbe da se vrate u Hrvatsku, Gotovina je odgovorio:

Dačić: Licemeran poziv Gotovine

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je poziv oslobođenog hrvatskog generala Ante Gotovine Srbima da se vrate u Hrvatsku licemeran i iluzoran.

"Iluzorno je i licemerno da poziv dolazi od onoga ko ih je proterao, ali, vidite, i to je moguće. Mislim da taj njegov poziv treba da prate garancije šta će biti sa tim ljudima kada se vrate", kazao je Dačić novinarima u Novom Sadu.

Komentarišući izjave pojedinih haških optuženika, Dačić je rekao i da su ljudi koji su se nalazili u zatvoru u Ševeningenu izgradili kolektivni osećaj da su svi koji su van tog zatvora protiv njih.

"Tako su zajedno dali čitulju (Slobodanu) Miloševiću, (Veselin) Šljivančanin je čestitao Gotovini i (Mladenu) Markaču što je njihova država stala iza njih, a naša nije, iako je pitanje da li bismo mogli nešto da uradimo i da jeste", kazao je Dačić.

"Pa, da. Vratite se... Hm. Pa kako ja nekog mogu pozvati da se vrati svojoj kući? To je njihova kuća".

"To je stvarnost, ovo je i njihova kuća, oni treba da budu u svojoj kući ako to žele. To je jasno. Pa nije ovo moje više nego što je njihovo. One koji žele da se vrate, koji imaju kuće ovde ne treba ja da pozivam. Oni treba sami da dođu", kaže Gotovina.

"Kurir" u antrfileu objavljuje i sliku srpskog zbega iz 1995. godine, sa tekstom: "Ovaj čovek je vodio akciju u kojoj je 1.960 Srba ubijeno, 220.000 Srba proterano".

Okrenimo se budućnosti

U komentaru na oslobađajuću presudu u vezi sa akcijom "Oluja" i pitanje da li će se u Hrvatskoj boriti da slučajevi poginulih budu procesuirani, Gotovina je kazao:

"Gledajte, bio je rat. To je stvar prošlosti, okrenimo se budućnosti, a ono što je prošlost, pripada prošlosti i postoje institucije koje se time bave".

Ne mogu da insistiram

Gotovina je rekao i da on ne može da insistira na tome da oni koji su možda počinili zločine u njegovo ime budu procesuirani.

"Kako ja na tome mogu da insistiram? Da li ja to nekoga treba da savetujem? Ko sam ja da savetujem institucije da rade svoj posao? Svaka institucija radi svoj posao po zakonu", ocenio je Gotovina.

Na pitanje da li je imao u Haškom tribunalu prijatelja među Srbima, on je rekao da je "prijateljstvo stvar koja se gradi".

"Morali smo da živimo zajedno i živeli smo u skladu s tim", zaključio je Gotovina za "Kurir".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gotovina poziva Srbe da se vrate u Hrvatsku

Izvor: Radio 021, 19.Nov.2012

List "Kurir" objavio je intervju sa hrvatskim generalom Antom Gotovinom, datu posle oslobađajuće presude u Hagu, u kome je izjavio da proterani Srbi "treba da se vrate u Hrvatsku, jer je to njihova domovina".

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.