Gotov Nacrt zakona o nestalim bebama

Izvor: Šumadija Press, 19.Jun.2015, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gotov Nacrt zakona o nestalim bebama

Ukoliko nije moguće da se utvrdi sudbina nestalog deteta, njegovim roditeljima može da se odredi pravična naknada koja ne može da bude veća od 10.000 evra.

Ovakvo obeštećenje predviđeno je Nacrtom zakona o utvrđivanju položaja navodno nestale novorođene dece u porodilištima u Srbiji, koji je konačno pripremljen, objavile su “Večernje novosti”. Ukoliko se usvoji, Srbija će biti prva zemlja u svetu koja će doneti “leks specijalis” za rešavanje sudbine >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << nestalih beba.

Mnogi sumnjičavi roditelji već su revoltirani, zato što se u Nacrtu zakona navodi termin “navodno nestala” novorođena deca.

Radna vezrija Nacrta ovih dana je iz Ministarstva pravde prosleđena nadležnima i predstavnicima i udruženjima roditelja. Predviđena je javna rasprava, a očekuju se sugestije i primedbe.

Cilj ovog zakona je istraživanje činjenica i okolnosti na osnovu kojih se može utvrditi istina o položaju navodno nestale novorođene dece. Zakonom se ispunjava i obaveza naše zemlje iz presude Evropskog suda za ljudska prava, u predmetu “Jovanović protiv Srbije”. Nalog da Srbija reši sve pojedinačne slučajeve nestalih beba pristigao je iz Strazbura početkom septembra 2013, kada je pravosnažno potvrđena presuda iz marta u korist Zorice Jovanović iz Batočine. Ovoj majci država nije uspela da pruži uverljive informacije šta se desilo sa njenom bebom, rođenom 1983. u Ćupriji.

Za vođenje postupka za utvrđivanje položaja navodno nestale novorođene dece nadležan je beogradski Viši sud za celu teritoriju Srbije, kao prvostepeni, a za odlučivanje o žalbama Apelacioni sud u Beogradu – predviđeno je u Nacrtu ovog zakona. U MUP-u se obrazuje specijalizovana jedinica, radi sprovođenja određenih istražnih radnji u postupku na osnovu zahteva suda.

Predlog, kojim se pokreće postupak, može podneti roditelj novorođenog deteta, za koje postoji razumna sumnja da je nestalo iz porodilišta. Ako nijedan od roditelja nije živ ili nije poslovno sposoban, predlog može podneti brat, sestra, deda ili baba deteta.

Nacrtom zakona predviđeno je da je sud ovlašćen da u postupku koristi sva dokazna sredstva, koja su predviđena zakonom koji uređuje parnični postupak.

Ako u toku postupka sud dođe do saznanja o postojanju osnova sumnje da je izvršeno krivično delo, za koje se goni po službenoj dužnosti, dužan je da bez odlaganja podnese krivičnu prijavu nadležnom javnom tužiocu. U slučaju da se u postupku ne mogu utvrditi činjenice o smrti deteta, rešenjem se utvrđuju činjenice koje ukazuju na položaj nestalog deteta. Ako ni to nije moguće, rešenjem se konstatuje da nije moguće utvrditi položaj nestalog deteta.

Država Srbija je, inače probila rok za postupanje po presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kojom joj je bilo naloženo da do 9. septembra prošle godine oformi “mehanizme” za ispitivanje nerasvetljenih slučajeva nestanka beba u porodilištima.

Nastavak na Šumadija Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.