Gostovanje vizantologa Johanesa Kodera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2011, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gostovanje vizantologa Johanesa Kodera

BEOGRAD -

Vizantolog svetskog ugleda, član austrijske Akademije nauka, Johanes Koder, boravi u Beogradu kao gost Vizantološkog instituta SANU i Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta, a danas je prisustvovao predstavljanju srpskog izdanje knjige "Vizantijski svet - Uvod u istorijsku geografiju istočnog Mediterana tokom vizantijske epohe".

U Maloj sali Kolarčeve zadužbine akademik Koder održao je predavanje na temu snabdevanje hranom Konstantinopolja tokom jednog milenijuma.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
O njegovoj knjizi, koja se u naučnom svetu ocenjuje kao kapitalno i pionirsko delo, govorili su naučnici sa Odeljenja za istoriju šef Katedre za vizantologiju prof. dr Radivoj Radić, njegov mlađi kolega prof. dr Vlada Stanković koji je preveo knjigu i doc. dr Jelena Mrkić.

Sala na Kolarcu je angažovana da bi mogla da primi sve zainteresovane studente, ali i publiku koju zanima svakodnevni život u Vizantiji i, uprkos činjenici da nije bilo prevoda sa engleskog, interesovanje je bilo veliko.

Akademik Koder je pružio jedinstvenu priliku da se sazna, uz prateće slajdove, šta se jelo, koje su bile osnovne namirnice, odakle su stizale da megalopolisa poput Carigrada, pa sve do recepata za supe, kaše, napitke, slatkiše ...

Knjiga "Vizantijski svet", u izdanju "Utopije", prema rečima dr Mrkić, koja predaje istorijsku geografiju, ponudila je novi pristup posmatranju celokupne istorije Vizantijskog carstva kroz 11 poglavlja.

Njima su obuhvaćene klima, promene prirodne sredine posle pozne antike, mreža komunikacija, granice i administrativna podela, crkva, naselja, stanovništvo i izvori za istorijsku geografiju Vizantije.

Uz tekst ide bibliografija na blizu 100 strana, indeks autora i indeks geografskih pojmova. Autor pogovora je prof. Radić.

Svi promoteri ovog dela, koje će i kod nas imati status univerzitetskog udžbenika, insistirali su na izuzetnoj širini znanja njegovog autora koji je veliki znalac više oblasti unutar širokog pojma vizantologije.

Koliki je značaj ovog dela vidi se i iz podataka da je njeno objavljivanje podržao Gradski sekretarijat za kulturu iz fonda za kapitalna izdanja.

Radić je ocenio da se Beč uvrstio u najvažnije svetske centre vizantologije, što je dobrim delom i zasluga Kodera, koji je, idući stopama svog mentora Herberta Hungera, jednog od najvažnijih proučavalaca Vizantije u 20. veku, organizovao i rukovodio nizom projekata, među kojima je i serija "Tabula Imperii Bizantini" (TIB) koja ima već 18 tomova i obrađuje podrobno sve nekadašnje oblasti Carstva.

Uz napomenu da Koderova bibliografija ima više od 300 bibliografski jedinica, Radić je istakao da ga prevedena knjiga predstavlja kao velikog znalca istorijske geografije.

Pohvalivši "Utopiju" što je objavila ovu sintezu, Radić je ocenio da je to knjiga koja je nedostajala našoj nauci, ali i velikom broju radoznalih, dobro obaveštenih ljubitelja srednjevekovne, a posebno vizantijske istorije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.