Izvor: Danas, 14.Jul.2015, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gosti od Čikaga do Rudne Glave

Majdanpek - Trodnevni internacionalni festival folklora "Orfeo 2015” koji se treću godinu zaredom organizuje u Majdanpeku počinje večeras defileom učesnika kroz grad, a potom i svečanim otvaranjem i nastupom folklornih ansambala iz zemlje i inostranstva. Prošlogodišnje obećanje organizatora da će publika na "Orfeu” moći da vidi i narodno stvaralaštvo iz prekookeanskih zemalja je ispunjeno, budući da će večeras na bini u majdanpečkom gradskom parku nastupiti renomirani folklorni >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << ansambli iz SAD, Meksika, Kolumbije, Rumunije i Bugarske, kao i ovdašnje kulturno umetničko društvo.

- Prvog dana festivala, dakle u utorak nastupiće “Wici song and Dance Teatar” iz Čikaga, “Ballet Folklorico del norte Juarez”, “Fundacion Colombia Folklore Kali” i ansambli folklora "Timišul" iz Temišvara i "Semenik" iz Rešice (Rumunija). U sredu će se ovim gostima iz inostranstva pridružiti i ansambl "Stanimaka” iz Asenovgrada iz Bugarske, dok će se trećeg, poslednjeg dana festivala svojim umećem predstaviti domaća kulturno-umetnička društva iz Jasikova, Crnajke, Topolnice, Mosne, Donjeg Milanovca, Rudne Glave i Majdanpeka, saznaje Danas od koordinatora internacionalnog festivala folklora, LJubomira Brandušanovića.

Kao i prethodna dva i ovogodišnji "Orfeo” kao uslov i kriterijum za učešće postavio je poznavanje i valorizaciju autentičnih folklornih kreacija, stimulisanje i razvijanje kreativnosti, promociju mladih u kulturi i umetnosti, poštovanje i prenošenje tradicionalnih običaja sa generacije na generaciju i poboljšanje saradnje između svih faktora uključenih u formiranje mladih naraštaja. "Orfeo” je od ove godine svrstan u manifestacije od značaja za opštinu Majdanpek, odnosne one događaje koji se organizuju u oblasti očivanja tradicije, kulture, sporta, turizma i u drugim oblastima društvenog života.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.