Gornji Milanovac: Objavljen oglas za prodaju FAD-a

Izvor: Šumadija Press, 20.Jul.2015, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gornji Milanovac: Objavljen oglas za prodaju FAD-a

Stečajni upravnik preduzeća “Fabrika automobilskih delova – FAD” u stečaju u Gornjem Milanovcu oglasio je prodaju Fabrike automobilskih delova, a početna cena je 750 miliona dinara.

Imovinu stečajnog dužnika čine nekretnine, postrojenja i oprema, kao zalihe i potraživanja.

Kako se navodi u oglasu, krajnji rok za uplatu depozita je 14. avgust, a visina depozita je 150 miliona dinara. Krajnji rok da dostavljanje ponuda je 21. avgusta u 12 sati, a javno otvaranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << ponuda zakazano je za isti dan u 12,15 sati u prostorijama preduzeća u Gornjem Milanovcu.

Prema pisanju “Novosti”, banke – kao glavni poverioci FAD-a – stopiraju aukcijske prodaje. Prvu, koja je trebalo da bude održana 29. maja, sprečile su zbog “potrebe dopune papirologije”, a ona zakazana za 29. jun propala je posle hapšenja Dejana Babića (47), većinskog vlasnika firme “Toza Marković” AD Kikinda i jednog od vlasnika preduzeća FAD, samo sedam dana ranije.

Zajedno sa Babićem, tada su uhapšeni i članovi Upravnog odbora te firme – D. R. (52), G. M. (46), M. K. (41). Sa njima su privedeni i P. P. (47) i S. J. (45). Kako navode u MUP, sumnja se da je ova grupa, u dogovoru sa Dejanom Babićem, zaduživala FAD kod banaka, ugovarajući kredite po tržišnim uslovima. Taj novac je potom, na osnovu pozajmica koje nikad nisu vraćene, prebacivala na račune drugih firmi, u kojima Babić ima većinsko vlasništvo ili kontrolu nad upravljanjem i donošenjem odluka. Posle ovih transakcija kompanija FAD je snosila troškove vraćanja kamata po kreditima, koje realno nije iskoristila za sopstveno poslovanje i finansijsku likvidnost. Na taj način je firmi naneta šteta u iznosu od 1.842.771.794,14 dinara.

Osumnjičeni su malverzacijama sa poreskim prijavama izbegli i plaćanje poreza na dobit pravnih lica u FAD i tako su oštetili budžet Republike Srbije za skoro 55 miliona dinara.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.