Gorivo za službene automobile potpalilo smenu predsednika opštine

Izvor: Politika, 16.Jan.2014, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorivo za službene automobile potpalilo smenu predsednika opštine

Zbog sukoba interesa i sumnje da nije prijavio imovinu, Agencija za borbu protiv korupcije iniciraće smenu Dejana Čokića, predsednika mladenovačke lokalne samouprave

Agencija za borbu protiv korupcije uskoro će pokrenuti inicijativu da se Dejan Čokić, predsednik opštine Mladenovac, razreši ove dužnosti. Povod je, kako kažu u ovoj instituciji, to što je Čokić nepuna dva meseca po stupanju na dužnost, od 20. jula 2012. do 28. decembra iste godine, nabavljao gorivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za službena vozila opštine na pumpi čiji je suvlasnik. Postojanje sukoba interesa, o kojem Čokić „nije obavestio opštinsku skupštinu i Agenciju”, utvrđeno je rešenjem od 9. avgusta prošle godine. Zbog toga je Agencija objavila preporuku za njegovo razrešenje. Posle odbijanja Čokićeve žalbe, preporuka je postala konačna.

– Protiv ovog rešenja, on ima pravo da pokrene tužbu pred Upravnim sudom, što ne odlaže izvršenje rešenja – kažu u Agenciji i dodaju da će inicijativu za razrešenje Čokića podneti lokalnoj samoupravi, a da je Skupština opštine dužna da ih potom obavesti šta je tim povodom preduzela.

Ovo telo je jula 2013. podnelo i krivičnu prijavu protiv Čokića zbog „osnovane sumnje da nije prijavio imovinu Agenciji ili da je dao lažne podatke o imovini”.

Čokić je za „Politiku” potvrdio da su on, njegov brat i otac suvlasnici pumpe „Komerc-Javor” Kovačevac,ali kaže da mu nije poznato da je protiv njega podneta krivična prijava. Inače, tu vest je početkom septembra objavilo nekoliko medija, pozivajući se na Odeljenje za borbu protiv korupcije javnog tužilaštva u Beogradu kao izvor informacije.

Što se tiče rešenja kojim se konstatuje sukob interesa, Čokić kaže da gorivo za opštinske automobile jeste točeno na benzinskoj stanici čiji je suvlasnik, ali samo mesec dana u toku prošle godine. Lokalna samouprava tada nije mogla da koristi „Nisovu” benzinsku stanicu na kojoj se snabdeva, pa je „natočeno nekoliko rezervoara na ’Komerc-Javoru’”.

– U to vreme „Nisova” pumpa je rekonstruisana, a ova firma je istovremeno umesto bonova uvela kartice za vozače. Dok smo čekali da nam stignu kartice, što traje dvadesetak dana, gorivo je sipano na „Komerc-Javoru” u vrednosti od 42.550 dinara, što je iznos koji je evidentirala i Agencija za borbu protiv korupcije. Nije bilo svrhe da se za to raspisuje javna nabavka jer smo u obavezi da to činimo za vrednosti veće od 400.000 dinara – objašnjava Čokić.

Upitan kako to da je od svih preostalih pumpi u Mladenovcu baš na ovoj sipano gorivo, Čokić kaže da tada „nije ni znao gde je točeno”.

– Osim „Nisa” i „Komerc-Javora”, u Mladenovcu postoje još „Eko” i „Knez petrol”. Na „Nisu” se uplati novac pa se dobijaju kartice, a slična procedura je i na „Eko” i „Knez petrolu”, gde je potrebno donositi dokumentaciju. Pretpostavljam da su ljudi koji su za ova pitanja zaduženi u opštini hteli da izbegnu takvu proceduru i zato su se odlučili za pumpu „Komerc-Javor” – navodi on.

-------------------------------------------------------- 

SNS traži Čokićevo razrešenje

Beogradski odbor Srpske napredne stranke zatražio je razrešenje predsednika mladenovačke opštine Dejana Čokića, inače funkcionera Demokratske stranke, tvrdeći da problem sa gorivom nije jedini povod.

– Astronomski dugovi za električnu energiju, velika kreditna zaduženost, slom javnih komunalnih preduzeća u kojima zaposleni ne primaju plate samo su neki od razloga za što hitnije razrešenje Čokića – navodi se u saopštenju SNS-a.

Čokić navodi da je su mnogi dugovi nasleđeni.

– Tri miliona evra kredita za asfaltiranje ulica uzeto je 2007, a ja sam na čelo opštine došao u maju 2012. Tad su na naplatu došla potraživanja s kamatom, pa sad prema banci imamo mesečnu obavezu od pet miliona dinara, a ne možemo da uradimo reprogram jer je već urađen 2010 godine. Nasledili smo i sto miliona dinara duga za uličnu rasvetu koja četiri godine nije plaćana. Kad sam postao predsednik, pozvan sam u EPS da potpišem reprogram i tad nam je određena mesečna rata od dva miliona dinara. U komunalnim preduzećima su redovne plate, jedini je problem dug u opštinskom Sportskom centru, koji je javna ustanova, gde smo zatekli 60 miliona dinara duga – ističe Čokić.

D. Bukvić – D. Jokić-Stamenković

objavljeno: 16.01.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.