Izvor: Blic, 18.Apr.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorivo od drvnog otpada

BANJALUKA - Stručnjaci banjalučkog Instituta za zaštitu, ekologiju i informatiku napravili su prototip mašine za proizvodnju peleta - energenta budućnosti, koji se dobija preradom piljevine.

Projekat, koji je novčano podržalo Ministarstvo nauke i tehnologije RS, predstavljen je juče u Banjaluci.

Istaknuto je da u RS postoji oko 920 pilana i drvoprerađivačkih preduzeća koja godišnje proizvedu 660.000 metara kubnih drvnog otpada, a samo jedno postrojenje za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << proizvodnju peleta. U razvijenim zemljama peleti se sve više koriste, jer imaju izvanredne ekonomske, ekološke i energetske karakteristike.

- Postrojenje je projektovano za proizvodnju od 500 kilograma do tonu peleta za sat, a po našem projketu napravilo ga je preduzeće „Multi Red" iz Niša. U svetu mašine ovakvog tipa koštaju i do 90.000 evra, a za sat vremena proizvedu od tri do pet tona peleta - rekao je šef projektnog tima magistar Milan Tica.

Stručnjaci ocenjuju da bogatije zemlje za potrebe industrije i domaćinstava sve više koriste pelet za koji kažu da je ekonomičan i ekološki ispravan energent.

- Proizvodnja peleta u RS ima perspektivu, jer imamo mnogo drvnog otpada i piljevine. Preduzeća koja bi se odlučila da uspostave sistem za proizvodnju koristeći našu pelet – prese mogla bi da za dan proizvedu 25 tona peleta, čija cena, zavisno od količine i proizvođača, dostiže i do 150 evra po toni - naveo je Tica i dodao da RS po proizvodnji čistih energenata kasni oko desetak godina za EU.

Eksperti procenjuju da će za nekoliko decenija u svetu nestati nafte, uglja i gasa zbog čega će globalna privreda biti primorana da pređe na upotrebu energenta dobijenih iz bio-mase. Direktor Instituta za zaštitu, ekologiju i informatiku magistar Predrag Ilić rekao je da će stručnjaci instituta i ubuduće nastaviti da istražuju i projektuju tehnologije i mašine za peletiranje piljevine.

- Samo tako možemo rešiti problem drvnog otpada i obezbediti dugoročan i kvalitetan energent za privredu i domaćinstva kakav je pelet - kaže Ilić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.