Gori 800 hektara šume, njiva i rezervat Carska Bara VIDEO

Izvor: B92, 15.Okt.2018, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gori 800 hektara šume, njiva i rezervat Carska Bara VIDEO

Zrenjanin -- Zbog paljenja strnjišta, u ataru Stajićeva, Perleza i Belog Blata gori više od 800 hektara šuma, njiva i prostora zaštićenog rezervata prirode "Carska bara".

Za sada nije ugroženo selo Belo Blato, saopštio je kabinet gradonačelnka Zrenjanina.

Jak vetar ometa gašenje požara u kojem učestvuje deset vatrogasnih vozila dobrovoljnih društava, pet vozila profesionalne vatrogasne službe, poljoprivredna mehanizacija i poljoprivrednici koji teškim mašinama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krče pojas da bi sprečili dalje širenje vatre.

Gradonačelnik Čedomir Janjić je na terenu, a hitno je zasedao zajednički štab sa predstavnicima mesne zajednice Belo Blato, grada Zrenjanina, sektora za vanredne situacije, policijom i komunalnom policijom.

Gašenje koordinira vatrogasno-spasilačka brigada, a deset vatrogasnih vozila je u pripravnosti.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apelovao je na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenim prostorima, jer je to u prethodne dve nedelje dovelo do povećanja broja požara za čak oko sedam puta u odnosu na isti period prošle godine.

"Od početka oktobra na teritoriji Srbije došlo je do 1.431 požara na otvorenom prostoru, dok je u istom periodu u 2017. godini taj broj iznosio 216. ;Samo tokom vikenda za nama na teritoriji Beograda, pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade imali su ukupno 130 intervencija, od čega je bilo 120 požara na otvorenom prostoru", navedeno je u saopštenju.

Taj sektor je podsetio da je ;Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru a da su za prekršioce tog zakona predviđene novčane kazne za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara a za pravna lica taj iznos je od 300.000 do milion dinara.

Odeljenje za vanredne situacije u Prokuplju apelovalo je na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenom prostoru, jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima.

"Takođe, podsećamo da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim vidno obeleženim mestima. Prethodnih dana došlo je do povećanja broja požara čiji je uzrok najčešće bio spaljivanje niskog rastinja, suve trave, korova i trske na otvorenom prostoru", ističe se u saopštenju Policijske uprave Prokuplje.

Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru, a predviđene novčane kazne za fizička lica su od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna od 300.000 do milion dinara.

Odeljenje za vanredne situacije kontrolisaće sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gori više od 800 hektara šuma, njiva i rezervat Carska bara

Izvor: N1 televizija, 15.Okt.2018

Zbog paljenja strnjišta, u ataru Stajićeva, Perleza i Belog Blata gori više od 800 hektara šuma, njiva i prostora zaštićenog rezervata prirode "Carska bara", saopštio je kabinet gradonačelnika Zrenjanina...Za sada nije ugroženo selo Belo Blato...Jak vetar ometa gašenje požara u kojem učestvuje...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.