Izvor: Nezavisne Novine, 09.Feb.2016, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Google priprema novu verziju VR naočala

Sundar Pichai iz Googlea nedavno je rekao kako je Cardboard samo njihov prvi korak na tržištu virtualne stvarnosti te da ćemo od Googlea i njihovih partnera tokom 2016. vidjeti još 'puno toga'.

Ova bi godina mogla biti prelomna za tehnologiju virtualne stvarnosti – na tržištu bi se napokon trebali pojaviti napredni uređaji koji će nam napokon omogućiti da iz prve ruke saznamo kako izgleda virtualni svijet. Dok početak prodaje Facebookovog/Oculusovog VR uređaja, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << HTC-ovih i Sonyjevih naočala tek očekujemo, na tržištu se već neko vrijeme može nabaviti Googleov Cardboard, jednostavan i jeftin uređaj koji je baziran na senzorima ugrađenim u pametne telefone (smartphone se treba staviti u Cardboard) kako bi detektirali poziciju korisnikove glave i na taj način omogućava pregledanje VR sadržaja.

Izvori Financial Timesa kažu kako Google već neko vrijeme radi na novoj verziji Cardboarda koja bi, osim plastičnog kućišta, trebala imati i bolje senzore i leće te će podržavati puno veći broj pametnih telefona. Također, zajedno s ovim uređajem, Google bi trebao predstaviti i Android VR, softver koji će biti integriran direktno u mobilni operativni sistem Android, tako da korisnici više neće morati skidati posebne aplikacije za virtualnu stvarnost, koje su potrebne za pregledanje VR sadržaja u aktualnom modelu Cardboarda. Jedan od problema uređaja za virtualnu stvarnost koji se koriste zajedno s mobilnim uređajima jest što korisnici nakon njihovog korištenja mogu osjetiti mučninu i glavobolju – zato što se sadržaj prikazuje s blagim zakašnjenjem (latencija) u odnosu na pokrete glave.

S novim modelom VR naočala i poboljšanim softverom te smanjenjem latencije i povećanjem rezolucije, u Google vjeruju kako će korisnici provoditi puno više vremena u virtualnom svijetu, dok će programeri moći razvijati sve bolje i atraktivnije VR aplikacije. Iako prilikom nedavne objave Googleovih financijskih rezultata izvršni direktor Sundar Pichai nije govorio o konkretnom uređaju, rekao je kako je Cardboard samo njihov prvi korak na tržištu virtualne stvarnosti te da ćemo od Googlea i njihovih partnera tokom 2016. vidjeti još 'puno toga'.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.