Google odbacio Pentagon, ne i ratni i vojni AI

Izvor: Mondo, 04.Jun.2018, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Google odbacio Pentagon, ne i ratni i vojni AI

Američka tehnološka kompanija Google neće obnoviti ugovor sa Pentagonom za rad na veštačkoj inteligenciji, izjavili su izvori te kompanije. Ipak, projekat Maven je preživeo, izgleda…

Ova odluka usledila je nakon snažnog protivljenja zaposlenih tehnološkog giganta, da ne žele da učestvuju u razvoju robota ubica i antiljudskoj kampanji. Veliki broj zaposlenih Google-a dalo je otkaz, a više hiljada drugih potpisalo je peticiju u znak protesta zbog učešća u >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << projektu Pentagona poznatog po imenu Maven.

Da li se plašite robota koji liče na ljude?

Radnici su izrazili bojazan da je to prvi korak ka upotrebi veštačke inteligencije u smrtonosne svrhe. Google nije objavio zvanično saopštenje. Prema izvorima iz Google-a, direktorka Dajan Grin je osoblju rekla da neće biti obnove ugovora sa Pentagonom nakon isteka postojećeg.

Kako nastaju dronovi i roboti ubice

Međutim, novinarka tehnološkog portala "Gizmodo", Kejt Konger, rekla je za BBC da Google nije otkazao projekat Maven i da sve ukazuje na to da ne odbacuju mogućnost buduće saradnje sa vojskom.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.



Izvor: Defense One Production

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.