Google Chrome testira novu funkciju za automatsko sakrivanje IP adrese korisnika

Izvor: Piplmetar.rs, 24.Okt.2023, 05:31

Google Chrome testira novu funkciju za automatsko sakrivanje IP adrese korisnika

Google pokušava da pojača bezbednost Chrome-a kako bi izbegao potencijalnu zloupotrebu vaših informacija.
Kada koristite svoj pretraživač, vaša IP adresa je vidljiva veb lokacijama, onlajn uslugama i potencijalnim napadačima koji mogu da koriste te informacije protiv vas, na primer za praćenje ili druge radnje koje mogu narušiti vašu privatnost.
Istovremeno, IP adrese su takođe neophodne za radnje kao što su usmeravanje saobraćaja i sprečavanje prevara. >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs <<
Kako je prvi izvestio Bleeping Computer, „Dok se prodavci pretraživača trude da svojim korisnicima obezbede dodatnu privatnost, IP adresa korisnika nastavlja da čini izvodljivim povezivanje aktivnosti korisnika na različitim izvorima koje inače ne bi bilo moguće. Ove informacije se mogu kombinovati tokom vremena kako bi se kreirao jedinstveni, postojani korisnički profil i pratile aktivnosti korisnika širom veba, što predstavlja pretnju po njihovu privatnost. Štaviše, za razliku od kolačića trećih strana, nema jednostavnog načina da se korisnici zaštite od ove vrste tajnog praćenja.

Shutterstock
U početku će IP zaštita biti opcija koja se može uključiti, tako da korisnici imaju potpunu kontrolu nad tim da li žele da sakriju svoju IP adresu od trećih strana. Kako bi se uvažile regionalne regulacije, Zaštita intelektualne svojine će se uvoditi u fazama od kojih će prva, nazvana Faza 0, imati Google proxy zahteve za sopstvene domene. Ovo će se nastaviti sve dok Google ne bude imao dovoljno vremena da fino podesi listu domena na koje može da utiče. U početku će samo IP adrese sa sedištem u SAD moći da pristupe tim proksijima.
U narednim fazama, Google planira da koristi pristup u dva koraka za poboljšanje privatnosti. Prvi korak će održavati Google, dok je drugi korak planiran za eksterni CDN (Content Delivery Network).
Bezbednosne brige Google servisa i Chrome pregledača Google je takođe objasnio da postoji i određena zabrinutost u vezi sa ovim novim načinom zaštite. Prvi problem je što bi usluga mogla da oteža normalan rad raznim drugim uslugama (kao što je prevencija prevara) da blokiraju DDoS napade. Zbog ovoga, ako je čak i jedan od Google-ovih proksi servera kompromitovan, napadač bi tada mogao da manipuliše saobraćajem koji prolazi kroz njega.
Zbog ovih mogućih problema, Google razmatra funkciju autentifikacije korisnika za proksi da bi pomogao u ublažavanju DDoS napada.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Povezane vesti

Google u Chromeu testira novu funkciju koja sakriva IP adresu korisnika

Izvor: Informacija.rs, 24.Okt.2023

Google radi na novoj funkciji „IP Protection“, sličnoj VPN-u, koja bi uskoro mogla biti dostupna korisnicima Chrome pretraživača. Nova funkcija će maskiranjem IP adresa poboljšati privatnost i bezbednost korisnika. Pretraživanje interneta bez VPN-a znači da je IP adresa korisnika vidljiva,...

Nastavak na Informacija.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.