Google AI mikroskop koristi veštačku inteligenciju kako bi pomogao lekarima da otkriju rak

Izvor: Piplmetar.rs, 21.Sep.2023, 10:30

Google AI mikroskop koristi veštačku inteligenciju kako bi pomogao lekarima da otkriju rak

Tehnološki gigant Google napravio je prototip „mikroskopa proširene stvarnosti (ARM)“ u saradnji sa američkim Ministarstvom odbrane koji uključuje poboljšanja veštačke inteligencije.Google AI mikroskop pomaže u preklapanju vizuelnih indikatora kao što su toplotne mape ili granice objekata u realnom vremenu. To bi trebalo da olakša lekarima da klasifikuju uzorke i identifikuju maligne ćelije i patogene.
Google AI mikroskop ili Augmented Reality Microscope (ARM) je prvi put javno >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << pomenut 2018. godine, ali još uvek nije korišćen za dijagnostiku pacijenata. Trenutno postoji 13 prototipova ovog mikroskopa ali su i dalje potrebna značajna testiranja pre nego što bi on mogao da se svakodnevno koristi u klinikama, piše Engadget.
Cilj je da se stvori sistem koji može da se ugradi u postojeće svetlosne mikroskope koji se nalaze u bolnicama i klinikama, navodi Google. Ovakav AI mikroskop može da pruži različite vizuelne povratne informacije uključujući tekst, strelice, konture, toplotne mape ili animacije, a svaka od njih je prilagođena jedinstvenim ciljevima procene.
Jedinica za inovacije u okviru Ministarstva odbrane navodno je pregovarala o sporazumima sa kompanijom Google koji će omogućiti distribuciju ARM mikroskopa kroz vojsku. Očekivanja o ceni ovog mikroskopa idu između 90 i 100 hiljada dolara, što je daleko iznad sredstava lokalnih zdravstvenih radnika.

Google
Ovo nije prvi put da veštačka inteligencija ili napredna tehnologija uopšte upliće prste u medicinu.
Naučnici su predstavili elektronsku kožu koja pruža čulo dodira i bola, a pogodna je za ljude koji su doživeli nesreće.
Osim toga, AI moždani implant koji su američki naučnici ugradili pacijentu koji je doživeo saobraćajnu nezgodu uspeo je da mu povrati deo čula dodira i kretanje. Iako to definitivno zvuči kao scenario nekog distopijskog filma, napredak tehnologije definitivno može pomoći savremenoj medicini i u rešavanju zdravstvenih problema.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.