Četvrta optužnica protiv Šarića

Izvor: B92, 19.Okt.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvrta optužnica protiv Šarića

Beograd -- Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je četvrtu optužnicu protiv odbeglog Darka Šarića.

Ta optužnica, prema rečima tužioca Miljka Radisavljevića, Šarića i još četvoricu tereti za krijumčarenje 990 kilograma kokaina nabavljenog u Brazilu, za koji se sumnja da je deo od 2.174 tone kokaina zaplenjenog na brodu "Maui" u Urugvaju 15. oktobra 2009.

Prema rečima Radisavljevića, tužilaštvo je predložilo da se Šariću, kao i Bojanu Stanojkoviću >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sudi u odstustvu, jer su u bekstvu i za njima je raspisana međunarodna poternica.

Osim njih dvojice, optužnicom su obuhvaćeni Boban Stojiljković i Aleksandra Mišić iz Vranja, kao i Marko Dabović iz Beograda, koji su uhapšeni u aprilu.

Ova grupa se sumnjiči da je u septembru 2009. organizovala primopredaju i transport 990 kilograma kokaina, koji je polovinom oktobra iste godine, kao deo ukupne količine od 2.174 kilograma, zaplenjen na jahti "Maui" u Urugvaju.

Stojiljković i Dabović su, radi organizovanja ilegalnog prometa kokaina, u septembru otputovali preko Atine i Rima u Brazil. Dabović je tom prilikom koristio britansku putnu ispravu na ime Peter Arnold, na kojoj se nalazila njegova fotografija, dok je Stojiljković koristio putnu ispravu Slovačke Republike na svoje ime, s obzirom na to da je i njihov državljanin.

Stojiljković je u Slovačkoj posedovao stan koji su kao svoje prebivalište prijavili Darko Šarić i Bojan Stanojković.

Prva hapšenja povodom tog krijumčarenja heroina izvršena su 15. oktobra 2009. godine, a u toku je suđenje grupi od 20 optuženih, sa Šarićem na čelu.

Pre mesec dana na pravnu snagu stupila je optužnica podignuta zbog šverca 1,1 tone kokaina u Brazilu, na kojoj su, osim Darka Šarića, i odbegli Pljevljak Goran Soković, zatim Željko Vujanović, braća Marko i Miloš Pandrc, Radan Adamović, Miloš Cajić, Nikola Dimitrijević, Mirko Miodragović, Aleksandar Miodrag i Darko Gazdić.

Tom optužnicom se terete da su bili deo klana zaduženog za nabavku kokaina u Brazilu i da su drogu nabavljali po ceni od 5.300 do 5.700 evra u količinama do 200 kilograma, a skladištili su ga u tri luksuzno opremljene kuće. Tu su određivali kvalitet narkotika, posle čega bi kokain pakovali u balone, uvijali u celofan, smeštali u sportske torbe i dalje transportovali u Evropu.

Šariću i nekolicini srpskih advokata i privrednika sudi se u odsustvu i zbog pranja novca stečenog preprodajom kokaina, odnosno zbog ubacivanja "prljavog novca" u legalne tokove kupovinom niza preduzeća u privatizaciji, poljoprivrednih dobara, objekata...

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Četvrta optužnica protiv Darka Šarića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Okt.2011

Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal podiglo je četvrtu optuženicu protiv odbjeglog Darka Šarića.Ta optužnica, prema rečima tužioca Miljka Radisavljevića, Šarića i još četvoricu tereti za krijumčarenje 990 kilograma kokaina nabravljenog u Brazilu, za koji se sumnja da je deo od 2.174...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.