Golija poslednje utočište za najređe sove u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2019, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Golija poslednje utočište za najređe sove u Srbiji

Golija je jedno od poslednjih utočišta za dve najređe vrste sova u Srbiji čiji je opstanak na toj planini ugrožen izgradnjom turističkih odmarališta, ukazuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koje je započelo istraživačku ekspediciju kartiranja ptica u Parku prirode ''Golija''.

Reč je o gaćastoj kukumavci i maloj sovi, najređim sovama koje nastanjuju Srbiju, a koje su se zbog ugroženosti našle u ''Crvenoj knjizi ptica Srbije'', navodi se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Društva i dodaje da te dve vrste dele isto stanište - stare i očuvane četinarske šume Golije.

Ornitolozi su na toj planini zabeležili dve male sove, a osam gaćastih kukumavki su uspeli da uhvate i obeleže ih metalnim prstenovima.

''Mala sova je prvi put uočena u parku prirode s proleća ove godine kada su je zabeležili članovi Kraljevskog akademskog prirodnjačkog društva 'Balkan'", kaže Nikola Stanojević, koji koordinira projektom "Građani i civilno društvo za održivi razvoj Golije".

On objašnjava da su prostranstvo šume i njena očuvanost razlog zašto je osam odsto populacije gaćaste kukumavke u Srbiji upravo zabeleženo na Goliji.

Naglašava da opstanak ove dve vrste sova na Goliji ugrožava niz projekata, čiji je cilj izgradnja velikog planinskog odmarališta, u prvom redu za zimske sportove, poput alpskog skijanja.

To će, upozorava Stanojević, imati izrazito negativan uticaj na prirodne vrednosti tog područja i ukazuje da Golija ima ne samo status zaštićenog parka prirode već da je deo ekološke mreže Srbije i da je značajno područje za ptice, biljke, leptire...

Takođe, Golija je i jedno od dva područja koje u Srbiji ima status rezervat iz programa Uneska ''Čovek i biosfera''.

''Da bi se obezbedila sigurna budućnost ugroženim vrstama, poput gaćaste kukumavke i male sove, treba se okrenuti ka održivim oblicima turizma. Šansu za opstanak i razvoj sela na Goliji treba tražiti u ekoturizmu i proizvodnji visokovredne hrane'', navodi se u saopštenju Društva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

POSLEDNJE UTOČIŠTE ZA DVE RETKE VRSTE Golija je dom za malu sovu i gaćastu kukumavku, evo šta ugrožava njihov opstanak

Izvor: Blic, 26.Okt.2019

Istraživačka ekspedicija Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije trenutno boravi i prikuplja podatke u Parku prirode "Golija". Biser prirode kakav je Golija dom je za brojne ugrožene vrste biljnog i životinjskog sveta, ali za dve vrste sova ova planina je jedno od poslednjih utočišta.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.