Izvor: Nezavisne Novine, 20.Apr.2016, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Golić: Rast izvoza industrijskih proizvoda

JAHORINA - Ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da je u Srpskoj u prva dva mjeseca ove godine zabilježen porast izvoza u odnosu na uvoz u oblasti industrijskih proizvoda.

"Prerađivačka industrija jedan je od najznačajnijih sektora privrede Srpske, pogotovo kada je rječ o izvozu. Privrednog rasta ne može biti bez stabilnog rasta prerađivačke industrije", naglasila je Golićeva, koja se obratila na Panel >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << diskusiji "Zapadni Balkan i strateška opredjeljenja u razvoju realnog sektora-prerađivačka industrija-šansa ili slabost" u okviru "Jahorina ekonomija foruma 2016".

Ona je navela da Ekonomski program Vlade Srpske za 2016. godinu sadrži mjere za oporavak privrede koji podrazumijeva rad na povećanju izvoza.

"Preduzete su i aktivnosti na reindustrijalizaciji i povećanju obima industrijske proizvodnje. Vlada podržava i inicijative za klasterizaciju malih i srednjih preduzeća", rekla je Golićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada usvojila set zakona u oblasti fiskalne politike i mjere na rasterećenju parafiskalnih nameta.

"Poreska politika Srpske je najstimulativnija u regionu. Stvaranje poslovne klime u poljoprivredi i šumarstvu treba da bude u funkciji razvoja. Prerađivači moraju imati sertifikat za izvoz u EU i mi stvaramo institucije koje će izvoditi takve aktivnosti", istakla je Golićeva.

Panel diskusija postavila je pitanja o budućnosti i razvoju realnog sektora, s ciljem definisanja odgovora i smjernica potrebnih za unapređenje prerađivačke industrije u Republici Srpskoj.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.