„Goli otoci Jova Kapičića“ od sutra na kioscima

Izvor: Blic, 15.Mar.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Goli otoci Jova Kapičića“ od sutra na kioscima

Knjiga „Goli otoci Jova Kapičića“ Tamare Nikčević, objavljena u saradnji „Blica“ i izdavačke kuće VBZ, od sutra je na kioscima po ceni od 399 dinara. Vladimir Arsenijević, poznati pisac i čelnik VBZ, napominje da je ovom izdanju knjige prethodilo izdanje u Crnoj Gori koje je uzburkalo tamošnju javnost, i napominje da bi razlog tome mogla biti sama ličnost Jovana Kapičića, sa jedne strane, a sa druge naša potreba da odgovore na sva neuralgična pitanja današnjice uporno tražimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << isključivo u (bližoj ili daljoj) prošlosti.

Govoreći o knjizi, svojevrsnoj zbirci intervjua, Tamara Nikčević kaže: „Mislim da je u pitanju spoj vanredne biografije i ličnosti glavnog junaka. Kada sam napravila prvi intervju s generalom Kapičićem, prosto nisam mogla da verujem da je čovek sa takvom životnom pričom uspeo da bude novinarski zaobiđen. Kada govorim o vanrednoj biografiji, ne mislim samo na taj herojski, ratni deo, nego i na onaj koji je usledio nakon NOR-a. Uostalom, pogledajte samo ljude s kojima je Jovo Kapičić ratovao i drugovao, s kojima je sarađivao, koje je sreo ili upoznao: od Tita, Aleksandra Rankovića, Milovana Đilasa i Koče Popovića, do Marka Ristića, Iva Andrića, Nehrua ili Šarla de Gola. Kada je reč o ličnosti Jova Kapičića, nema sumnje da je za podizanje temperature kao i za redukovanje sopstvene biografije na epizodu o Golom otoku (koji je, kako kaže, posetio svega tri puta i tamo proveo ukupno pet dana) 'krivac’ i generalova crnogorska violentnost. Detaljna objašnjenja i odgovore mogu se naći u knjizi. Višemesečna saradnja s generalom Kapičićem bila je izuzetno zanimljiva. Uprkos ozbiljnim godinama (90), zaprepašćuju njegova memorija, smisao za detalj i dubina emocija - svejedno da li je reč o ljubavi ili o mržnji - s kojima danas govori o događajima od pre više od pola veka. Kapičić priča sa strašću dvadesetogodišnjaka i gotovo da sam svakodnevno strepela da usred razgovora ne ustane, ne uzme pušku i ne krene na Sutjesku da se ponovo tuče s Nemcima i četnicima."

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.