Gojkovićeva: O izveštaju ombudsmana po proceduri

Izvor: RTS, 16.Jun.2017, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojkovićeva: O izveštaju ombudsmana po proceduri

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da će parlament raspravljati o izveštaju Zaštitnika građana po proceduri, odnosno da će prvo nadležni odbori dati svoje mišljenje, zatim sledi izbor novog zaštitnika građana, a potom i rasprava o sadržini svih izveštaja nezavisnih tela.
"Neće biti razloga da ne postupimo po proceduri, da prvo nadležni odbori kažu svoje mišljenje, zatim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da pristupimo i izboru novog zaštitinika građana, a onda da raspravimo o sadržajima svih izveštaja. To do sada nikad nije bio problem", rekla je Gojković novinarima u parlamentu.

Podsetila je da u ovom trenutku nemamo ombudsmana, nego nekoga ko obavlja tu dužnost.
Na pitanje zašto poslednji izveštaj nije razmatran, Gojkovićeva je objasnila da su odbori razmatrali izveštaje, a da su onda raspisani izbori i napomenula da je izveštaj u prethodnoj godinu "dao kandidat za predsednika države Saša Janković".
Vršilac funkcije Zaštitnika građana Miloš Janković ranije danas je naveo da smatra da je neophodno da se što pre razmatra izveštaj te institucije u Skupštini Srbije, jer, kaže, sadrži dragocene podatke koji bi mogli da doprinesu boljem postupanju organa javne uprave.
Omerović: Razmatranje izveštaja nezavisnih tela na jesen
Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović uveren je da će Skupstina Srbije na jesen razmatrati izveštaje svih državnih nezavisnih tela.
Omerović je, na pitanje kada će se u plenumu raspravljati o izveštajima Zaštitnika građana pošto to nije učinjeno u prethodne dve godine, novinarima rekao da je on pogrešna adresa za to pitanje.

Ističe, međutim, da će odbor čiji je predsednik odmah posle izbora nove vlade razmatrati godišnje izveštaje, ne samo Ombudsmana već i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti i Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti i informacije od javnog značaja.
Kako kaže, Odbor za ljudska i manjinska prava će tada doneti zaključke i uputiti ih Skupštini Srbije na razmatranje.
"Verujem i više sam nego ubeđen i siguran da ćemo mi na jesen imati razmatranje izveštaja svih državnih nezavisnih tela na plenarnoj sednici, a kakvi će zaključci po tom pitanju biti, to ostaje da se vidi", rekao je Omerović.
Istakao je da izveštaji državnih nezavisnih tela daju "rendgenski prikaz" stanja ljudskih prava u društvu i pomažu da se artikulišu određeni zaključci.
"Mora se priznati da smo mi u skupštini i do sada imali promene i izmene određenih zakona koji su direktno proisticali iz preporuka, da li Zaštinika građana, da li Poverenice, ili Povernika i ja verujem da će ta saradnja barem kad je moj odbor u pitanju biti plodonosno nastavljena", rekao je Omerović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.