Gojković sa ambasadorom Maroka o jačanju kulturnih veza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2020, 15:12

Gojković sa ambasadorom Maroka o jačanju kulturnih veza

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković razgovarala je danas sa ambasadorom Maroka Mohamedom Amin Belažom o kulturnim vezama Srbije i Maroka.

Gojković i Belaž su se saglasili da je saradnja u oblasti kulture izuzetno značajna za unapređenje ukupnih odnosa dve države i založili da se zajedničkim naporima radi na promovisanju kulture i produbljivanju sveukupne kulturne saradnje, saopštili su iz Ministarstva kulture i informisanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Gojković je zahvalila ambasadoru na ličnom doprinosu za unapređenje odnosa i istakla da je u narednom periodu moguće dodatno unaprediti saradnju u kulturi Srbije i Maroka.

Ministarka kulture i informisanja je ukazala da su, bez obzira na geografsku udaljenost dve zemlje, građani Srbije veoma zainteresovani za bolje upoznavanje sa kulturnom scenom u Maroku i napomenula da je posebno važan spoj turizma i kulture, po kojem je Maroko poznat.

Ambasador Belaž je istakao da je u cilju produbljivanja prijateljskih odnosa značajno uspostavljanje dinamičnije saradnje ustanova kulture i naglasio da će fokus u bilateralnim odnosima biti na saradnji u kulturi, u cilju izgradnje mostova između dva naroda.

Belaž se u okviru ostvarenja programa saradnje u oblasti kulture posebno založio za jačanje saradnje između nacionalnih pozorišta, u oblasti muzike i koreografije, gostovanja izložbi, kao i saradnju u oblasti kinematografije i na polju zaštite kulturnog nasleđa.

Gojković i Belaž su izrazili očekivanje da će u 2021. godini, biti realizovani "Dani marokanskog filma", kada će biti prikazano pet premijernih filmova, što je bilo predviđeno za ovu godinu, ali je pomereno zbog pandemije Kovida 19.

Kao posebno važan projekat za 2021. godinu, Belaž je istakao da se radi na kreiranju "Marokanskog ugla" za marokanski jezik i kulturu na Filološkom fakultetu.

Gojković je naglasila da je posebno važna briga o kulturnom nasleđu i podsetila da u Maroku postoje istorijska mesta za čiju zaštitu i očuvanje obe strane imaju interes, kao što su srpska vojnička groblja iz Prvog svetskog rata.

Ministarka kulture i informisanja je zahvalila na velikoj podršci Maroka i po pitanju zaštite našeg kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, podsećajući da je Kraljevina Maroko glasala protiv prijema tzv. države Kosova u Unesko.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.