Gojković potpisala Protokol o saradnji sa FDU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2022, 13:52

Gojković potpisala Protokol o saradnji sa FDU

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković potpisala je sa dekanom Fakulteta dramskih umetnosti, prof. Milošem Pavlovićem Protokol o saradnji između dve ustanove i tom prilikom istakla da je od izuzetne važnosti da jedno Ministarstvo sarađuje sa ljudima, koji obrazuju buduće kadrove koji će se baviti kulturom i razvijati je, u najboljom smislu, u interesu Republike Srbije.

„Ovo je u mom kratkom mandatu ministra kulture i informisanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Vladi Republike Srbije prva obrazovna ustanova na polju kulture sa kojom je Ministarstvo kulture potpisalo Protokol o saradnji. Rekla bih da je dosta obavezujuće kada dve odgovorne osobe stave svoj potpis na dokument i time ozvaniče početak saradnje. Nadam se da svi imate takav utisak da se u ovom kratkom vremenskom periodu dosta radi na tome da se poboljša položaj ljudi, koji se bave kulturom u našoj državi i da svi postanemo svesni da bez kulture nema života“, napomenula je ministarka kulture.

Gojković je istakla da je jedna od najvažnijih stavki zajednički rad na kreiranju prvog regionalnog centra za razvoj digitalnih audio-vizuelnih umetnosti.

„To je nešto bez čega ne možemo u 21. veku, ne možemo u našoj državi. Na početku mandata omogućila sam stranim producentima da dođu i da ovde otvore čak dva studija koji se bave audio-vizuelnom umetnošću, odnosno animiranim filmovima. To su radili sa našim stvaraocima i umetnicima i sada možemo već da se pohvalimo da su zaposlili preko 100 stručnjaka iz ove oblasti, mladih ljudi, prvo u Novom Sadu, a zatim i u Beogradu“, naglasila je ministarka kulture i dodala da se, uz saradnju sa FDU, zahvaljujući programima koje su razvili u srednjim školama, nastoji da se taj posao proširi i na Pirot, čime će se postići decentralizacija kulture.

Gojković je podvukla da će blisko sarađivati u svakoj oblasti na koju su stavili potpis, kao što je edukacija, potpisivanje ugovora, na poboljšanju rada Filmskog centra Srbije i da će se truditi da zajedno rade na donošenju Strategije razvoja kulture naše države, koju još uvek nemamo.

„Tu smo otvoreni za saradnju i da saslušamo ideje koje sigurno imaju ljudi sa Fakulteta dramskih umetnosti“, naglasila je Gojković.

Dekan Fakulteta dramskih umetnosti, prof. Miloš Pavlović naglasio je da je Ministarstvo kulture i informisanja jedan od najvećih finansijera studentskih vežbi, radova i projekata na tom fakultetu, kao i specijalnih projekata koje su razvijali baš na preporuku i savet Ministarstva.

„Mislim da svi ti projekti sada već doživljavaju neki procvat i plodove radova ubire ne samo Ministarstvo, nego i celokupna kultura Srbije“, napomenuo je Pavlović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.